Столтенберг: НАТО се опитва да подкрепи афганистанското правителство „колкото може повече“

енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че алиансът ще запази цивилното си дипломатическо присъствие в Афганистан, докато се опитва да подкрепи афганистанското правителство и силите за сигурност на фона на настъплението на талибаните, съобщи АФП.

"Нашата цел остава да подкрепим максимално афганистанското правителство и силите за сигурност. Сигурността на нашия персонал е от първостепенно значение. НАТО ще поддържа нашето дипломатическо присъствие в Кабул и ще продължи да се приспособява, ако е необходимо", каза Столтенберг в изявление след среща на пратениците в НАТО.

Талибаните превзеха редица от регионални столици в светкавична офанзива, откакто войските на НАТО до голяма степен се изтеглиха от страната поради решението на американския президент Джо Байдън. Водещи сили на НАТО, САЩ и Великобритания късно в четвъртък заявиха, че разпореждат изпращането на хиляди войници обратно в Афганистан, за да евакуират своите граждани.

„Съюзниците от НАТО са дълбоко загрижени за високите нива на насилие, причинени от офанзивата на талибаните, включително нападения срещу цивилни, целенасочени убийства и съобщения за други сериозни нарушения на правата на човека“, каза Столтенберг. "Талибаните трябва да разберат, че те няма да бъдат признати от международната общност, ако вземат страната със сила. Ние оставаме ангажирани да подкрепяме политическо решение на конфликта", се казва в изявлението.

Дипломати от НАТО нарисуваха мрачна картина на събитията, разгръщащи се в Афганистан, като един ги сравнява с падането на Сайгон в края на войната във Виетнам.

"Ситуацията е катастрофална", каза друг дипломат пред AФП.

Късно в четвъртък Вашингтон и Лондон обявиха планове бързо да изтеглят служителите на посолството си и други граждани от столицата.

Съюзниците от НАТО Дания и Норвегия обявиха в петък, че временно затварят посолствата си в Кабул.

Тези действия идват, когато джихадистите поеха контрола над Кандахар, вторият по големина град в страната, оставяйки само столицата Кабул и малки територии на други места в ръцете на правителството. Сега правителството на практика загуби контрола над по-голямата част от страната, след осемдневен щурм срещу градовеот страна на талибаните, който смая западните поддръжници на Кабул.

Бунтовниците завзеха повече от дузина столици на провинции през последната седмица и обкръжиха най-големия град на север, традиционния антиталибански бастион Мазари-Шариф, който сега е един от малкото удържащи офанзивата./БГНЕС