Столтенберг: НАТО ще се защити срещу Москва или Минск

НАТО е готова да се защитава срещу всяка заплаха от "Москва или Минск", заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг във вторник, след като Беларус прие в изгнание бунтовническия лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин.


Столтенберг заяви, че на ключова среща на върха в Литва следващата седмица НАТО ще се съгласи да засили отбраната си, за да защити всички членове, особено тези, които граничат със съюзника на Русия Беларус.

"Твърде рано е да се прави окончателна преценка за последиците от факта, че Пригожин се е преместил в Беларус и най-вероятно и част от неговите сили също ще бъдат разположени в Беларус", заяви Столтенберг пред репортери.

"Това, което е абсолютно ясно, е, че изпратихме ясно послание на Москва и на Минск, че НАТО е там, за да защити всеки съюзник и всеки сантиметър от територията на НАТО", каза той след вечеря със седемте национални лидери в Хага.

"Така че няма място за недоразумения в Москва или Минск относно способността ни да защитаваме съюзниците срещу всяка потенциална заплаха, и то независимо от това какво мислите за движението на силите на "Вагнер".

Литовският президент Гитанас Науседа предупреди за риска от това бойците на "Вагнер" да бъдат базирани в Беларус.

"Ако "Вагнер" разположи своите серийни убийци в Беларус, всички съседни държави са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност", заяви той на пресконференцията.

Пригожин пристигна в Беларус във вторник, след драматичния бунт на бойците на "Вагнер" през уикенда, който представляваше най-голямата заплаха за управлението на руския президент Владимир Путин.

Пригожин, бивш съюзник на Кремъл и изпълнител на кетъринг услуги, изгради най-мощната частна армия в Русия и вербува хиляди затворници да се бият в Украйна.

Столтенберг добави, че Западът "не трябва да подценява Русия" въпреки хаоса през уикенда.

Той заяви, че е от решаващо значение да се продължи подкрепата за Украйна срещу руската инвазия и че съюзниците от НАТО ще изработят път за членството на Киев в алианса.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте, който беше домакин на вечерята, отхвърли твърденията на Путин, че Западът иска руснаците да се избиват помежду си.

"Опровергавам внушенията на Путин от вчера, че ние на Запад искаме Русия да изпадне във вътрешен хаос - напротив, нестабилността в Русия създава нестабилност в Европа", каза той./БГНЕС