НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири да изготвят планове за укрепване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "НАТО трябва да преразгледа мерките за колективно възпиране, на сушата новата ни позиция трябва да включва значително повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на готовност, с повече предислоцирано оборудване и доставки", заяви Столтенберг пред репортери.

Решението за увеличаване на присъствието на НАТО на източния фланг по суша, вода и въздух ще бъде взето на срещата на върха на Алианса в Мадрид през юни, заяви генералният секретар.

Ръководителят на НАТО заяви обаче, че Алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша го призова да разположи мироопазваща мисия.

"Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, но нямаме планове за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на НАТО.

„Страните от НАТО са единни в решението си да не разполагат войски в Украйна или в небето над Украйна, за да предотвратят въоръжен конфликт между Алианса и Русия. Ние носим отговорност да гарантираме, че този конфликт няма да се разпространи извън Украйна", заяви генералният секретар.

На 25 февруари Столтенберг заяви, че Учредителният акт "не функционира, защото една страна - Русия - го нарушава от години". Той заяви, че споразумението се основава на "ключови принципи, сред които са зачитането на териториалната цялост и суверенитета на всички страни, включително Украйна".

Държавите-членки на НАТО са решили да продължат да предоставят военна и финансова помощ на Украйна.

"Днес министрите се съгласиха, че трябва да продължим да предоставяме значителна помощ на Украйна, която включва военни доставки, финансова и хуманитарна помощ. Съюзниците и партньорите от НАТО ще приемат също милиони украински бежанци", каза Столтенберг. Сега предстои министрите на отбраната на НАТО да стартират разработка на планове за засилена отбрана на Алианса срещу Русия на земята, в небето, в морето и в киберпространството, каза Столтенберг.

На 24 март ще се проведе извънредна среща на върха на Алианса. Целта на извънредната среща е да се гарантира единството на Алианса в подкрепа на Украйна и възпиране на Русия, каза генералният секретар. На нея ще бъдат определени необходимите промени в архитектурата на сигурността в дългосрочен план.

"Следващата седмица държавните и правителствените ръководители на съюзническите държави от Алианса ще се съберат на извънредна среща на върха на НАТО. Тя ще бъде посветена на непосредствения отговор на ситуацията около Украйна и на промените, които трябва да направим в архитектурата на нашата сигурност в дългосрочен план", заяви генералният секретар на НАТО. /БГНЕС, АФП