Столтенберг: НАТО ще защити всеки сантиметър от съюзническата територия

НАТО е тук, НАТО е бдителна и е готова да защитава всеки сантиметър от съюзническата територия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изказване на форума Aspen - GMF Bucharest, който се провежда в Букурещ.

Високопоставеният служител е в Румъния, за да председателства срещата на външните министри на НАТО, която се провежда във вторник и сряда в Двореца на парламента.

„Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат в Букурещ, докато войната на Русия срещу Украйна се води на границата с Румъния и подкопава международния ред, основан на правила. Това е критичен момент за нашата сигурност и ние изпращаме важно послание: НАТО е тук, НАТО е бдителна и е готова да защитава всеки сантиметър от съюзническата територия“, заяви Столтенберг, цитиран от „Аджерпрес“.

Той говори за увеличаването на военното присъствие след началото на войната в Украйна, съответно за удвояването на съюзническите бойни групи от две на четири, като една от тях е в Румъния.

„НАТО и съюзниците не са част от конфликта в Украйна, но по начин, който няма прецедент, ние предоставяме подкрепа на Украйна, защото Украйна е държава, която има право да се защитава сама, както е записано в Устава на ООН“, добави Йенс Столтенберг.

По думите му „Путин води брутална война“.

„Виждаме вълни от ракетни атаки, предприети умишлено срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, които поразяват домове, болници и електрически мрежи“, коментира Столтенберг.

Той добави, че за всички има трудни моменти, но за Украйна е "ужасно" това, което се случва.

„Но има и трудни моменти за нас в Европа и за други страни по света. Вярно е, че всички ние плащаме цената за войната на Русия срещу Украйна, но нашата цена е в пари, докато украинците плащат с кръв. Ако позволим на Путин да спечели, всички ние ще платим много по-висока цена през следващите години, защото тогава Путин и други авторитарни лидери ще разберат, че могат да постигнат целите си с помощта на груба сила. Така те ще бъдат насърчени да използват още повече сила в други случаи. Това ще направи нашия свят по-опасен и ще направи всички нас по-уязвими“, подчерта официалният представител на НАТО.

„Подкрепата за Украйна е от наш дългосрочен интерес в областта на сигурността“, повтори Столтенберг. /БГНЕС