Столтенберг обеща на Косово и БиХ подкрепа срещу руското влияние

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Босна и Херцеговина (БиХ) и Косово на 19 и 20 ноември. Основните теми, които той засегна по време на визитите си бяха зловредното влияние на Русия, която се опитва да открие втори фронт на Балканите, както и опасността от дестабилизиращи фактори, които получават подкрепата на Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.


Злонамерена руска намеса в Босна и Херцеговина

Столтенберг се срещна с върховния представител на международната общност в БиХ Кристиян Шмид и подчерта изключително важната му роля за сигурността на региона.

„Сътрудничеството между дейтънските институции, НАТО и всички, които защитават сигурността в Босна и Херцеговина, е важно. Трябва да възстановим доверието във върховенството на закона. Това е съвместна наша работа, както и на местните политици. Работим върху това и имаме нужда от подкрепата на ЕС и НАТО“, каза Шмид.

„Ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на БиХ. Искаме да видим мирна държава в сърцето на стабилен регион“, подчерта от своя страна Столтенберг.

Генералният секретар не пропусна да опонира на опитите на президента на Република Сръбска (ентитет, функциониращ в рамките на БиХ – бел.ред.) Милорад Додик да представи върховния представител като нелегитимен.

Генералният секретар на НАТО, освен с Шмид, се срещна и с делегацията на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина.

Столтенберг коментира и "злонамерената" намеса на Русия в Босна, заявявайки, че действията на Москва застрашават стабилността на дълбоко разделената балканска страна.

Столтенберг подчерта, че е необходимо политическите лидери на Босна да работят за единство, помирение и укрепване на националните институции.

"Това е от решаващо значение за стабилността и сигурността на страната", заяви той след среща с босненския министър-председател Боряна Крищо.

НАТО ще подсили мисията в Косово


Посещението на Столтенберг в Косово започна със среща с президента на страната Вьоса Османи.

В разговора си с косовския държавен глава, лидерът на НАТО осъди нападенията срещу войници на КФОР в Северно Косово през май, както и терористичното нападение в село Банска на 24 септември, при което загина косовски полицай.

"Това е причината да увеличим присъствието си и да изпратим още 1000 военнослужещи в Косово. Разбира се, НАТО не е правоприлагаща институция, очаквам, че отговорните ще бъдат подведени под съд, това е моето послание още от месец май и то се повтори дори след случая през септември. Ще повдигна този въпрос и в Сърбия. Трябва да гарантираме, че този случай няма да се повтори", добави Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че подобни жестоки атаки са неприемливи, заподозрените трябва да бъдат подведени под отговорност. "НАТО реагира бързо, докарахме 1 хил. допълнителни военнослужещи в Косово и създадохме патрули в северната част на страната", уточни Столтенберг.

Косовският президент благодари за приноса на НАТО към свободата на страната и́, както и за усилията, които КФОР полага за мира и стабилността в Косово.

Разговорът на генералния секретар с премиера на Косово Албин Курти също беше съсредоточен върху случилото се в Банска на 24 септември, както и продължаващото струпване на сръбски войски по границата с Косово.

Курти сподели със Столтенберг резултатите от процеса на разследване на местните институции за сигурност по случая с терористичното нападение , но и по случая с отвличането на трима косовски полицаи на територията на Република Косово на 14 юни, които потвърждават прякото участие на сръбската държава. Премиерът заяви, че тези два случая доказват необходимостта от засилване на сигурността, особено по границата между Косово и Сърбия, и призова секретаря на НАТО да представи възможно най-скоро заключенията от своите независими разследвания по случая с криминалното отвличане на трима косовски полицаи и терористичната атака в Банска.

Министър-председателят спомена 48-те бази на Сърбия, разположени около границата с Косово, както и противовъздушната система, която Белград е разположил близо до граничната бразда. Курти отбеляза и все по-доминиращата роля на китайско въоръжение в сръбската армия.

Той заяви, че докато миналата година се е характеризирала с барикади, издигнати от престъпни групи, които са имали за цел да се противопоставят на реда и законността (юли и декември 2022 г.), тази година е година на насилствени нападения срещу местни институции и международни институции.

Утре Йенс Столтенберг продължава балканската си обиколка в Сърбия и Северна Македония./БГНЕС