Столтенберг: Очаквам потвърждение за членството на Украйна в НАТО във Вилнюс

Лидерите на НАТО на срещата на върха следващата седмица ще подчертаят обещанието, че Украйна ще се присъедини към алианса в бъдеще, заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция, предаде БГНЕС.

Столтенберг сподели, че очаква лидерите на НАТО да се съгласят за пакет от три елемента, за да приближат Украйна към НАТО.

"През последните 500 дни Москва причини смърт и разрушения в сърцето на Европа, с цел да унищожи Украйна и да раздели НАТО. На предстоящата среща на върха във Вилнюс ще направим Украйна дори още по-силна и ще изложим визията си за бъдещето", каза той.

"На първо място ще се съгласим да въведем многогодишна програма за помощ, за да гарантираме пълна съвместимост между въоръжените сили на Украйна и НАТО. Ще подобрим и политическите ни връзки чрез създаването на Съвет НАТО-Украйна. Очаквам, че лидерите на съюзниците ще потвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО, и ще се обединят за това как да приближат Украйна към тази цел", добави Столтенберг.

Той заяви, че членовете на НАТО са се ангажирали и с 500 млн. евро за многогодишна програма, целяща да приближи Украйна към стандартите на алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски също ще присъства на двудневната среща в Литва, като ще участва в новосъздадения Съвет.

"На срещата на върха ще предприемем нови важни стъпки за укрепване на собствената ни сигурност. Ще бъдат одобрени три нови регионални плана за сигурност за борба с основните заплахи - Русия и тероризма. На север това е регион, който обхваща Северноатлантическия океан и европейската част на Арктика. Централният регион обхваща Балтийския регион и Централна Европа, а южният план - Средиземноморския и Черноморския регион", обясни генералният секретар.

Според Столтенберг НАТО ще постави 300 000 военнослужещи в състояние на повишена готовност, включващо и значителен капацитет за противовъздушна отбрана.

Както отбеляза генералният секретар на НАТО, за първи път от времето на Студената война насам Алиансът "ще свърже изцяло планирането в областта на колективната отбрана с планирането на своите сили, способности, както и командването и контрола, и ще разшири програмата за учения".

Според Столтенберг за изпълнението на тези цели ще бъдат необходими повече инвестиции, включително минимум 2% от БВП на държавите-членки.

31-те членове на НАТО все още се пазарят за окончателната формулировка на комюникето за това как да се разгледа въпросът за членството на Украйна, припомня БГНЕС.

Източноевропейските държави подкрепят призивите на Киев за предоставянето на пътна карта, когато конфликтът приключи.

Но ключовите сили САЩ и Германия не са склонни да надхвърлят обещанието от 2008 г., според което Украйна ще се присъедини един ден, без да се определя ясна времева рамка, съобщава АФП.

Дипломатите от НАТО твърдят, че съюзниците могат да се откажат от по-строги условия за Украйна, когато тя в крайна сметка бъде поканена да се присъедини.

"Точната формулировка ще бъде оповестена, когато се споразумеем", заяви Столтенберг.

За да успокоят Киев междувременно преди присъединяването му, дипломати твърдят, че САЩ, Великобритания, Франция и Германия преговарят с Украйна за дългосрочни ангажименти за доставка на оръжие. Те ще бъдат извън рамката на НАТО и далеч не отговарят на крайното желание на Киев да бъде обхванат от чадъра за колективна отбрана на алианса.

Смята се, че подобни гаранции ще "допълват и подкрепят" работата, която НАТО извършва за сближаване с Украйна.

По отношение на очакванията за предоставяне на касетъчни бомби от страна на САЩ за Украйна, Столтенберг заяви, че алиансът няма обща позиция.

"Редица съюзници са подписали конвенцията за забрана на тези оръжия, но някои съюзници не са и трябва да вземат решения. Така че това ще бъде решение на правителствата, а не на НАТО като съюз".

"Не трябва да забравяме, че тази бруталност се изразява и във факта, че всеки ден виждаме жертви от касетъчни боеприпаси и от двете страни", добави той. "Русия използва касетъчни боеприпаси в своята агресивна война, за да нахлуе в друга държава, докато Украйна ги използва, за да се защити", обобщи Столтенберг. /БГНЕС