Столтенберг остава генерален секретар на НАТО още година

Лидерите на НАТО удължиха мандата на ръководителя на алианса Йенс Столтенберг с още една година, съобщи АФП.

"За мен е чест решението на държавните и правителствените ръководители на НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 30 септември 2023 г. Тъй като сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от едно поколение насам, ние сме единни, за да запазим Алианса си силен и хората ни в безопасност", написа Столтенберг в Twitter.

В сряда NRK съобщи, че норвежкото министерство на финансите се подготвя за възможността Столтенберг да не поеме до края на годината поста на управител на Централната банка на страната, както беше планирано по-рано. Самият Столтенберг, попитан от репортери дали би могъл да остане на поста генерален секретар на НАТО заради настоящата ситуация в Европа, заяви, че това решение ще зависи от държавите от организацията. Преди това той неколкократно потвърди, че възнамерява в края на годината да започне работа като директор на Централната банка на Норвегия. Според Норвежката телеграфна служба представители на няколко държави от блока са се опитали да убедят Столтенберг да остане на поста генерален секретар, включително и след като е станала известна новината за назначаването му за управител на Централната банка.

Новото назначение на Столтенберг беше обявено в началото на февруари. Тогава източници заявиха, че той ще поеме поста „около 1 декември”, след като изтече мандатът му като генерален секретар на Алианса на 1 октомври, припомня БГНЕС.

Настоящият управител на банката Ойстейн Олсен ще се пенсионира този месец на 70-годишна възраст. Столтенберг ще бъде начело на Централната банка в продължение на шест години. От 1 март до встъпването му в длъжност банката временно ще бъде ръководена от вицепрезидента Ида Уолдън Бахе. /БГНЕС