Столтенберг остава новият „стар“ генерален секретар на НАТО за още една година

Според източник, запознат с дискусиите и американски високопоставен служител Йенс Столтенберг ще бъде помолен да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година, след като алиансът се затруднява да вземе решение за заместник преди срещата на върха в Литва в средата на юли.

Столтенберг, норвежец, който е прекарал девет години на този пост и трябва да се оттегли в края на септември, има широка подкрепа сред алианса и продължава да бъде ефективен лидер, заяви източникът, пожелал анонимност, пред световни информационни агенции, между които и Ройтерс.

"Администрацията (на Байдън) се обединява около идеята Столтенберг да остане на поста си още една година", каза американски служител, който говори пред америкнски медии при условие за анонимност.

"В момента не изглежда да има консенсус в рамките на алианса за негов заместник".

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, като съюзниците се опасяват от проява на разединение, докато НАТО продължава да реагира на руската война в Украйна.

Който и да заеме тази роля ще бъде изправен пред двойното предизвикателство да запази съюзниците единни в подкрепа на Украйна и същевременно да се предпази от всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО директно във война с Русия.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би искал да получи тази работа. Но тъй като някои правителства настояват за първата жена генерален секретар на НАТО, датският министър-председател Мете Фредериксен също се очертава като сериозен претендент.

Фредериксен се срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за разговори с Байдън.

Представители на САЩ смятат, че има редица различни кандидати и че Байдън има високо мнение за всички тях, включително за министър-председателя на Дания, каза източникът.

Байдън вярва, че Столтенберг е свършил огромна работа в труден период - мнение, което се споделя от много други съюзници, добави източникът. Изборът на нов лидер на НАТО явно ще бъде труден, прогнозират анализатори./БГНЕС