Столтенберг предупреди за опасност от терористична атака на летището в Кабул

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че заплахата от терористична атака на летището в Кабул нараства всеки ден, и че това е реална, а не теоретична опасност, каза той в интервю за Financial Times.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

"От една страна, бихме искали да разполагаме с възможно най -много време, за да изведем колкото се може повече хора. Въпреки това ... ако останем след 31 август, особено ако талибаните не ни дадат поне някакво подобие на мълчаливо съгласие за това, заплахата от атаки нараства", каза Столтенберг.

Генералният секретар на алианса отбеляза, че в момента в Кабул се провежда една от най-големите евакуационни операции в историята. След края на процеса на изтегляне на военните от Афганистан, каза той, НАТО ще продължи усилията си за евакуация с търговски полети и ще изисква от талибаните да отворят сухопътни маршрути. Столтенберг добави, че най -трудното нещо по време на евакуацията е да се превозят хора до летището, тъй като прилежащата територия и цялата страна са под контрола на талибаните.

Всички сухопътни гранични пунктове в Афганистан в момента се контролират от талибаните. Евакуацията на чуждестранен персонал и афганистанци, работещи за чуждестранни мисии, се извършва през единственото летище в Кабул, което се държи от военните на САЩ и други страни от НАТО. Талибаните заявиха, че не възнамеряват да предоставят на американците допълнително време за евакуация на американските граждани след 31 август./БГНЕС