Столтенберг предупреди за злонамерена руска намеса в Босна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за "злонамерената" намеса на Русия в Босна, заявявайки, че действията на Москва застрашават стабилността на дълбоко разделената балканска страна.


Близо 30 години след края на гражданската война Босна продължава да е разцепена по етнически признак, като в страната са разположени войски на НАТО, а по-късно и европейски миротворци, които помагат за поддържането на мира.

"Обезпокоени сме от сепаратистката и разединяваща реторика, както и от злонамерената външна намеса, включително от Русия", заяви Столтенберг пред репортери в босненската столица Сараево по време на първата спирка от обиколката си на Балканите.

"Това заплашва да подкопае стабилността и да попречи на реформите."

Коментарите бяха направени само няколко дни след като украинският президент Володимир Зеленски отправи по-директно предупреждение, заявявайки, че Русия се стреми да предизвика нови кризи на Балканите и в Молдова, за да отклони вниманието на света от войната в Украйна.

"Обърнете внимание на Балканите. Повярвайте ми, ние получаваме информация: Русия има дългосрочен план", заяви Зеленски според украинските медии.

"Ако държавите по света не направят нищо сега, отново ще има такъв взрив".

Босненският сръбски лидер Милорад Додик остава ключов съюзник на руския президент Владимир Путин и често пътува до Москва.

Додик трябва да се яви на съдебен процес тази седмица, след като беше обвинен в приемането на редица закони, които биха позволили на Република Сръбска да заобикаля или игнорира решенията, взети от международния върховен представител на страната Кристиан Шмид.

Додик вече намекна, че няма да се съобрази с решението на съда, ако бъде осъден.

Столтенберг подчерта, че е необходимо политическите лидери на Босна да работят за единство, помирение и укрепване на националните институции.

"Това е от решаващо значение за стабилността и сигурността на страната", заяви той след среща с босненския министър-председател Боряна Крищо. /БГНЕС