Столтенберг призова за демократични реформи в Грузия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Грузия да затвърди демократичните реформи, докато черноморската държава се стреми да се присъедини към евроатлантическия алианс.

По време на пресконференция в Тбилиси, заедно с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, Столтенберг потвърди обещанието на НАТО да приеме Тбилиси за пълноправен съюзник, след като изпълни критериите за членство.

"НАТО стои до вас, докато продължавате пътя си към по-силна демокрация и пълна евроатлантическа интеграция, включително решението от Букурещ през 2008 г., че Грузия ще стане член на Алианса", каза той.

На срещата на върха през 2008 г. в румънската столица Букурещ лидерите на НАТО предоставиха на Грузия перспектива за интеграция, без да я поставят на пътя на официалното членство.

"Важно е Грузия да продължи да укрепва вътрешните реформи, демократичните ценности и върховенството на закона, включително чрез свободни и честни парламентарни избори през октомври тази година", добави Столтенберг.

Грузинското правителство е изправено пред нарастваща международна критика заради предполагаемото отстъпление от демокрацията.

Столтенберг заяви също, че "Грузия е изправена пред сложни предизвикателства в областта на сигурността" в лицето на "имперските амбиции" на Русия.

Членството в НАТО и Европейския съюз е залегнало в конституцията на страната и се подкрепя - според проучванията на общественото мнение - от около 80 % от населението. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания