Столтенберг: Работата с Ирак в борбата срещу тероризма продължава

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс ще продължи да работи с Ирак за насърчаване на стабилността и борбата с тероризма, предаде Анадолската агенция.

В речта си в Брюксел преди срещата с иракския външен министър Фуад Хюсеин Столтенберг заяви, че НАТО отдава голямо значение на мисията си за обучение в Ирак, като добави, че инструкторите на НАТО работят съвместно с иракското министерство на отбраната и службата на съветника по националната сигурност.

"И разбира се, всичко, което правим в Ирак, е при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Ирак.

"То се основава на вашето желание, на вашето искане. Но ние се радваме, че можем да продължим да работим заедно, защото знаем, че борбата с тероризма е нещо, което има значение за вас", добави той.

"Вие платихте висока цена в тази борба, но ние ще бъдем с вас и ще продължим да работим с Ирак в насърчаването на стабилността и борбата с тероризма."

Хюсеин благодари на НАТО за дейността ѝ в Багдад и заяви, че отношенията между НАТО и Ирак са "доста добри и се подобряват".

Той изрази благодарността си към НАТО за нейната мисия в Багдад.

"Те вършат чудесна работа по обучението на нашите хора и се надяваме, че можем да разширим задачата и в други области и сме готови да обсъдим това."

Той също така благодари на НАТО за сътрудничеството ѝ в борбата на Ирак срещу терористичната организация ДАЕШ/ИДИЛ. /БГНЕС

Брюксел / Белгия