Столтенберг: Ролята на Шмид в БиХ не трябва да се подкопава

Ролята на върховния представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид за сигурността на региона е много важна и не трябва да бъде подкопавана, това ще върне Босна и Херцеговина назад, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата с Шмид.


Шмид се изказа кратко, като заяви, че посещението на генералния секретар на НАТО в Босна и Херцеговина е изключително важно, предаде N1.

„Сътрудничеството между дейтънските институции, НАТО и всички, които защитават сигурността в Босна и Херцеговина, е важно. Трябва да възстановим доверието във върховенството на закона. Това е съвместна наша работа, както и на местните политици. Работим върху това и имаме нужда от подкрепата на ЕС и НАТО“, каза Шмид.

„Ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на БиХ. Искаме да видим мирна държава в сърцето на стабилен регион“, допълни Столтенберг.

След разговора с Шмид Столтенберг казва, че НАТО "не може и няма да допусне вакуум в сигурността в Босна и Херцеговина."

„НАТО има история на присъствие в БиХ и история на сътрудничество с Службата на върховния представител. Усилията на върховния представител са жизненоважни за единството и помирението. Всеки опит за подкопаване на вашата позиция връща Босна и Херцеговина назад, а не напред“, каза лидерът на НАТО.

Столтенберг има предвид усилията на Република Сръбска да представи върховния представител като нелегитимен.

Столтенберг благодари на Шмид за "важната му работа в Босна и Херцеговина и отдадеността му на стабилността в региона".

Генералният секретар на НАТО, освен с Шмид, се срещна днес и с делегацията на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, а снощи проведе работна вечеря с членовете на президентството на Босна и Херцеговина. Предвижда се днес той да посети и базата на НАТО в Бутмир. /БГНЕС