Столтенберг: Русия и Китай дестабилизират Запада

Русия и Китай разпространяват дезинформация за увеличаване на влиянието си в страните от НАТО и Европейския съюз и за дестабилизацията им в условията на пандемията от коронавируса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Руските и китайските играчи, държавни и недържавни, разпространяват масово информация и пропаганда, за да изкривят истината. Това е неправилно отношение", каза той в интервю за италианския „Ла Република“. Генералният секретар на НАТО подчерта, че не вижда „друга причина за такава пропаганда и дезинформация“, освен опити за влияние върху политическите процеси в алианса и в ЕС и за дестабилизиране на световната обстановка. Столтенберг не посочи конкретни примери за дезинформация от Русия и Китай.

"В допълнение към факта, че дезинформацията се разпространява чрез изявления на служители от Китай и Русия, съществува и поток от фалшиви новини от скрити източници", подчерта Столтенберг, позовавайки се на информация за евентуално писмо за изтегляне на групата на НАТО от Литва. Според него "ако има свободни медии, дезинформацията няма да спечели".

В интервюто генералният секретар засегна руската помощ за Италия в борбата с огнището на коронавирус. Според него Русия е превърнала мисията в пропагандна операция. "Мобилизирах НАТО и съюзниците направиха много, за да си помогнат взаимно в борбата срещу вируса. Като цяло правителствата трябва да решат дали да приемат помощ от предлагащите я. Но е важно помощта да не се използва за дезинформация", каза Столтенберг.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров, коментирайки обвиненията на ЕС срещу Руската федерация във връзка с дезинформацията за коронавируса, заяви, че Европейският съюз не е предоставил нито един факт за предполагаема дезинформация от страна на Русия по повод пандемията.

Що се отнася до помощта на Русия за други държави в контекста на пандемията от коронавирус, според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, това е изцяло хуманитарен въпрос. А заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за РИА Новости заяви, че тези, които обвиняват Русия в користно оказване на помощ на други държави срещу COVID-19, се опитват да постигнат политически цели или безсрамно лъжат. /БГНЕС