Столтенберг: Русия инвестира огромни средства в ядрени оръжия

НАТО до момента не вижда такава руска заплаха, която да изисква промяна в ядрената стратегия на Алианса, макар че Москва инвестира огромни средства в ядрени оръжия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от пресслужбата на Алианса.


„Все още не виждаме действия на Русия, които изискват промяна в ядрената конфигурация на блока, но продължаваме да наблюдаваме отблизо действията на Москва“, каза Столтенберг при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, по повод разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус.

Генералният секретар добави, че „Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия, които разполага близо до границите с НАТО, в т.ч. и в Далечния север“.

Той увери, че военният блок винаги е давал отговор на такива действия и ще продължи да го прави.

64-годишният Столтенберг повтори, че няма "никакво намерение да търси удължаване на своя мандат", но че решението е на членовете на НАТО.

"Аз съм отговорен за всички решения, които този Алианс трябва да вземе, с изключение на едно, и то е за моето бъдеще - това трябва да решат 31 съюзници", каза той.

Няколко дипломати от страни от НАТО заявиха по-рано, че биха били благосклонни към запазването на Столтенберг начело, ако не бъде намерен достоен заместник. /БГНЕС