Столтенберг: Руското отстъпление от Херсон би било победа за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изчаква да види как ще се развие изтеглянето на Русия от Херсон, но ако то се потвърди, това ще бъде "още една победа за Украйна", заяви той в Рим.

"Трябва да видим как ще се развие ситуацията на място през следващите дни. Но това, което е ясно, е, че Русия е подложена на силен натиск и ако напусне Херсон, това ще бъде още една победа за Украйна", каза Столтенберг.

"Видяхме как украинските въоръжени сили успяха да отблъснат руските сили и да освободят земя", каза Столтенберг, визирайки освободените села през миналото денонощие в Херсонска област.

"Тези успехи принадлежат на храбрите и смели украински войници“, заяви Столтенберг.

"В същото време безпрецедентната подкрепа, която съюзниците от НАТО, включително Италия, предоставиха, има значение на бойното поле всеки ден и остава жизненоважна за напредъка на Украйна."

Столтенберг говори след първите си разговори на четири очи с италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Сред съюзниците на нейното правителство има много хора, които симпатизират на Москва, въпреки че самата тя многократно е подчертавала подкрепата си за Украйна и за санкциите срещу Русия.

Мелони заяви, че един от нейните приоритети е да работи за укрепване на алианса, за да го направи "още по-способен да реагира на заплахи, идващи от всички посоки".

"Алиансът е незаменим за сигурността и просперитета на нашите страни", каза тя. /БГНЕС, АФП

Рим / Италия