Столтенберг ще посети РСМ, Косово и Сърбия следващата седмица

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия следващата седмица, предаде репортер на БГНЕС.

Столтенберг ще посети Босна на 19 ноември, а Косово на 20 ноември за разговори с премиера Албин Курти и президента Вьоса Османи, преди да инспектира мироопазващите сили на Алианса (КФОР).

Ден по-късно генералният секретар на НАТО ще се отправи към Белград за среща със сръбския президент Александър Вучич, съобщи пресслужбата на НАТО. На 21 ноември Йенс Столтенберг ще пътува до Скопие, Северна Македония.

Акцент в срещите ще бъдат отношенията между Прищина и Белград, с оглед терористичната атака на сръбска група от 24 септември в Северно Косово. Оттогава ситуацията между Косово и Сърбия ескалира.

Визитата на Столтенберг беше предшествана от Балканската обиколка на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя акцентира върху отношенията между Белград и Прищина. И в двете столици председателят на ЕК осъди няколко пъти „жестоката насилствена атака“ в Северно Косово и я определи като „недопустима“. /БГНЕС