Столтенберг ще посети Турция във връзка с членството на Финландия и Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че ще посети Турция "в близко бъдеще", за да обсъди почти приключилия процес на присъединяване на Финландия и Швеция към военния алианс.

Пътуването за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде деликатно, тъй като Турция, заедно с Унгария, е последната от 30-те държави в НАТО, която трябва да ратифицира протокола за присъединяване, който ще направи Финландия и Швеция нови членове.

Процесът трябва да се осъществи с единодушие. Но в началото на октомври Ердоган предупреди, че страната му няма да ратифицира членството на двете държави, докато не бъдат изпълнени "обещанията", които те са дали.

По-рано тази година двете скандинавски държави изоставиха дългогодишната си политика на неприсъединяване, като поискаха да влязат в НАТО заради нахлуването на Русия в Украйна и начина, по който това пренареди сигурността на Европа.

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха споразумение, което включваше разпоредби за екстрадиции и обмен на информация.

В него се разглеждат основните искания на Ердоган Финландия и Швеция да спрат да приемат кюрдски бойци, смятани от Турция за "терористи", и да предадат кюрди, издирвани от Анкара.

В изказването си пред медии Столтенберг приветства "тесния контакт", който Стокхолм и Хелзинки поддържат в момента с Анкара "на всички нива".

Той каза: "Ще отида в... Истанбул, за да се срещна с президента Ердоган в близко бъдеще".

Визитата му ще последва посещението на новия шведски министър-председател Улф Кристерсон през следващите дни.

Столтенберг заяви също така, че Унгария "даде ясно да се разбере", че нейният парламент ще гласува ратификацията на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция през следващия месец.

"Убеден съм, че всички съюзници ще ратифицират протокола за присъединяване", каза той.

Ръководителят на НАТО добави, в завоалирано предупреждение към Русия, че гаранциите за сигурност, предоставени на Финландия и Швеция в очакване на процеса на тяхното членство, продължават да важат.

"Ако има някакъв натиск срещу Финландия и Швеция, немислимо е съюзниците от НАТО просто да стоят безучастно и да не реагират. Затова ще реагираме, ако има някакъв вид натиск срещу Финландия и Швеция", каза той. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия