Столтенберг: Ситуацията в Западните Балкани става опасна

Външните министри на НАТО стартираха отделна среща по време на планираната среща на Северноатлантическия съвет в Рига, посветена на ситуацията в Западните Балкани, която Алиансът счита за тревожна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри срещата днес.

"Регионът на Западните Балкани е от голямо значение за нас. Наблюдаваме тревожно развитие на ситуацията, чуваме опасна реторика в Босна и Херцеговина, има напрежение между Белград и Прищина, реформите са в застой, а чуждестранните участници увеличават интензивността на злонамерените си действия в региона", каза той.

"НАТО и Европейският съюз работят в тясно сътрудничество за доброто на региона, не на последно място в Босна и Херцеговина и в Косово", заяви Столтенберг.

Той припомни и военните операции на НАТО в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, които според него са "помогнали за установяването на мир в региона".

На тази министерска среща на НАТО присъства Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС и върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. /БГНЕС