Столтенберг: Украйна си връща територии с помощта на НАТО

Подкрепата на НАТО за Киев в руско-украинската война е довела до "огромна разлика", позволявайки на Украйна да напредне и да си върне някои територии, заяви ръководителят на блока Йенс Столтенберг.

"Войната в Украйна навлиза в критична фаза", защото украинските сили успяха да спрат настъплението на Русия в района на Донбас и да си върнат територии в южната и източната част на страната, заяви Столтенберг в Брюксел.

Той предупреди, че Украйна и НАТО трябва "да бъдат подготвени за дълга битка", но призова съюзниците да продължат да оказват подкрепа на Киев, защото "виждаме, че това има огромно значение на място".

"Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима държава, така че трябва да запазим курса си заради Украйна и заради нас", каза той.

Като част от по-широкия отговор на руската агресия срещу Украйна, през юни лидерите на НАТО се споразумяха за най-мащабния ремонт на колективната отбрана и възпирането на НАТО от времето на Студената война насам.

Реформите включват нов модел на разполагане на целеви сили, предварително разпределени за защита на конкретни държави от НАТО, 300 000 военнослужещи във висока степен на готовност и повече предварително разположено оборудване и оръжейни запаси по източните фланго