Столтенберг: Западът трябва да се подготви за дълга война в Украйна

Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и затова Западът трябва да се подготви да предоставя смъртоносна помощ на Киев още дълго време, предупреди генералният секретар на НАТО в интервю за “Гардиън“.

Йенс Столтенберг заяви, че ще поиска на следващата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс съюзниците да отделят минимум 2 % от БВП за отбрана.

Ожесточените боеве, които в момента са съсредоточени около Бахмут в Източна Украйна, показват, че Русия е готова "просто да хвърли още хиляди и хиляди войници, да вземе много жертви срещу минимални ползи", заяви ръководителят на НАТО.

Според него Русия "протяга ръка към авторитарни режими като Иран или Северна Корея и други, за да се опита да се сдобие с повече оръжия".

Също толкова важно, каза ръководителят на НАТО, ще бъде да се разубеди Китай да доставя оръжие на Русия, която изпитва недостиг на ключови боеприпаси. Китай, чийто лидер Си Дзинпин посети Москва по-рано през седмицата, е бил уведомен от членовете на НАТО, че ще има "последици", ако предостави смъртоносна помощ на Москва. /БГНЕС