Стоматолог: Изпълняваме лекарския си дълг и в условия на коронавирус

Оралната хигиена е важна, приканвам хората да бъдат още по-бдителни в условията на пандемия от коронавирус. Това призова в телефонно интервю за БГНЕС стоматологът д-р Розалина Виделова.

Тя разказа, че в условията на извънредно положение е трудно да се работи, тъй като се създават условия за разпространяване на инфекцията. Научни статии и данни предполагат, че COVID-19 може да се пренася чрез аеорозоли, образуващи се по време на медицински процедури, включително чрез асимптоматични пациенти чрез слюнката. При самата манипулация аерозолите може да попаднат върху повърхностите.

Д-р Розалина Виделова

„В световен план има много въпросителни колко време може да остане на повърхността коронавирусът. Твърденията са от два часа до 9 дни, дори при условия на по-висока влажност. Сами разбирате, че е много деликатна ситуацията и не можем да работим както преди епидемията“, категорична е Виделова.

Стоматологът заяви, че са се съобразили с наредбата на здравния министър и са затворили кабинетите, за да спазят своя обществен дълг. „В същото време приемаме спешни пациенти и по този начин изпълняваме лекарския си дълг. В този смисъл ние също се явяваме на първа линия в борбата със заразата“.

На въпрос как се справят, Розалина Виделова казва, че за момента преразпределят личните си предпазни средства и дезинфектанти по между си в очакване да могат да си закупят. „Продължават срещите с компетентните институции. Въобще, предстои много, много работа“.

В процеса на работа и адаптиране в извънредни условия е създаден протокол за ръководене, който определя кои са неотложните и кои манипулации могат да бъдат отложени.

В процес на обработка са международни данни и препоръки, които ще се официализират от Българския лекарски съюз с възможност за актуализация предвид динамиката на ситуацията. „Едно е сигурно- няма да си оставим пациентите“, категорична е тя.

„В цялото лошо нещо има и нещо хубаво. Възхитена съм от личностните качества на много мои колеги, които направиха усилия за изработването на предпазни шлемове“.

В заключение Виделовa признава, че в детайли не е експерт, но от направеното лично смята, че мерките са адекватни от страна на държавата и оценява труда на колегите си. /БГНЕС