Стотици хиляди жители на Тексас остават без електричество, вода и топлина

Повечето от потребителите на електроенергия в американския щат Тексас бяха включени към енергоснабдяването, но в много домове, които бяха без електричество няколко дни, тръбите се спукаха, оставяйки стотици хиляди жители без вода в най-тежката снежна виелица от 30 години насам.

Светлината се е върнала в близо 3 милиона домакинства през последните три дни, според poweroutage.us. Но около 150 000 потребители остават без ток. В щата, който много години наред не познаваше такива студове и където основните средства за отопление бяха електрическите уреди, замръзна значителна част от водопроводите. Понеже температурите се върнаха до нула в края на седмицата, тръбите започнаха да се пукат.

Според тексаската комисия по качеството на околната среда около 14 милиона души в щата са се сблъскали с проблеми, свързани с водоснабдяването. Над 260 000 от тях останаха без питейна вода. За тях в големите градове като Хюстън, Сан Антонио, Галвестън е организирано безплатно разпределение на водата. В социалните медии тексасците публикуват видея с опашки пред такива пунктове. "Тук има стотици. Вероятно имаше около няколко хиляди на ден", казва авторът на един от видеоклиповете в Instagram.

В социалните мрежи се появиха и много видеоклипове с пробити тръби. На единия от тях водопад пада от втория етаж на улицата, а на другия вода се излива изпод покрива. "Загубихме всичко. Какво да правим сега?" – коментира зад кадър създателят на видеото.

Телевизиите преразказват историите от предните дни, когато милиони тексасци са останали без светлина. CNN цитира историята на едно семейство, което намерило стара печка и използвало люлка, мебели и стари документи вместо дърва за огрев. Повечето истории разказват за семейства, принудени да прекарат няколко дни в коли, които се оказали единственият начин да се стоплят. В един случай това доведе до отравяне на 4-членно семейство с въглероден окис. Някой е успял да свърже електрически нагревател към акумулатора на колата. "Нямаше светлина в продължение на три дни, къщата беше замръзнала. Една от вечерите прекарахме в колата с жена ми и детето. Най-лошото беше, че не знаехме какво друго да направим, за да се стоплим” , цитира Си ен ен един от жителите на Хюстън.

Общо според оценки на различни публикации, от 40 до 50 души са станали жертви на студено време в Тексас за една седмица. Повечето са загинали при автомобилни катастрофи по заледени пътища, а още няколко загинаха при пожари при опити да затоплят къщите с помощта на огън.

Въпреки че проблемите с достъпа до комунални услуги все още не са напълно разрешени, засилва се размяната на обвинения между държавни служители и компании, отговорни за енергийната криза. Губернаторът на щата Грег Абът твърди, че кризата е причинена от т. нар. зелени технологии - вятърни турбини спрели поради заледяване. Комуналните компании говорят за пикови натоварвания, за които мрежата не е била проектирана. Президентът на САЩ Джо Байдън, който многократно се изказа в подкрепа на възобновяемата енергия, вече обяви намерението си да посети Тексас. /БГНЕС, ТАСС