Стотици любители на бягането се включиха във Витоша рън

Стотици любители на бягането се събраха в неделната сутрин, за да участват в традиционното планинско бягане Витоша рън. Точно в 9:00 часа от НДК бе даден старт на надпреварата, в която участват професионалисти и любители. 18-километровият маршрут от НДК до Черни връх е с 1734 метра сумарна положителна денивелация.

Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя поставените от тях 11-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.

Паралелно с Витоша рън потеглиха и няколко туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – Черни връх

трети лъч: с. Железница – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Всички тези събития са част от честването на 127-та годишнина от основаването на туристическото движение в България, които започнаха в петък с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията на празненствата ще бъде днес на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 ч. е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс, в програмата са предвидени планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа „Алеко” пък ще гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи. /БГНЕС