Стотици метри унищожени мантинели по магистралите

Мантинелите по българските магистрали, които трябва да предпазват шофьорите, са унищожени или почти липсват на много места. Екип на БГНЕС провери състоянието им в двете посоки на автомагистралите „Тракия“ и „Марица“.

На места те липсват в продължение на 50 до 100 метра, което застрашава живота на пътуващите. На други места мантинелите са били унищожени толкова отдавна, че е останала само ръждата, както и части от катастрофирали ТИР-ове, които са потънали в земята.

Най-ужасяващи са гледките на завоите, където в най-острата част липсва мантинела или тя е повалена на земята. С три думи мантинелите по тези две магистрали могат да бъдат описани така: смазани, огънати и унищожени.

Трагично е и положението на местата, предвидени за отдих на шофьорите. Бетонните кошчета на паркингите са почти невидими, заринати под огромен слой боклуци. Явно отговарящите за поддръжката разчитат, че отпадъците ще се разградят сами, но за целта трябва да почакаме... няколкостотин години, защото пластмасата не се разгражда веднага.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви пред БГНЕС, че поддръжката на магистралите е спряла от месец май.

„Алармирахме всички институции, че е необходимо да обезопасят незабавно повредената инфраструктура, защото тя е опасна. Това обаче не се случи. Министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в отговора на нашия доклад обеща, че до 10 дни ще започне възстановяването на мантинелите... Това беше преди около 20 дни. Сега виждаме от репортажа на вашия екип, че такова възстановяване не е предприето“, каза експертът.

Той обърна внимание на факта, че парите за възстановяването на повредената инфраструктура трябва да бъдат взети от застрахователите, които плащат обезщетенията.

АМ „Тракия“ е най-смъртоносната в целия ЕС. За три години там са загинали повече от 108 човека. Има над 100 места по АМ Тракия, които не са обезопасени, а са изключително опасни. Това показва, че трябва да бъдат предприети действия за нейното обезопасяване.

Богдан Милчев призова министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да използва дрона на МВР, за да се документират всички проблеми по АМ „Тракия“ и „Марица“. „Ако министър Рашков наистина е загрижен за човешкото здраве, а не се ръководи от политически мотиви, трябва да заснеме с дрона „Тракия“ и „Марица“. Така ще се установи колко опасни са те и да накара министър Комитова да поправи проблемите“, заяви той.

На местата, където мантинелите са прекъснати скоростта трябва да бъде свалена до 90 км/ч., а това ще изнерви много шофьорите, тъй като проблемните участъци, както вече написахме, са повече от 100.

„В момента виждаме, че МРРБ не е готово да решава оперативни належащи въпроси с инфраструктурата на България. Те имат много силна политическа визия какво трябва да свършат за два месеца, но когато управляват вече 6 месеца, те нямат тази подготовка и капацитет да управляват безопасно инфраструктурата. Правителството на Бойко Борисов имитираше сигурност, а служебното правителство отказва да гарантира сигурност. И двете са еднакво опасни за българските граждани“, категоричен е Богдан Милчев. /БГНЕС