Стотици на протест срещу локдауните и ваксините в Мелбърн

Противници на ваксините срещу коронавирус и налаганите в страната локдауни се събраха на мащабен протест в центъра на Мелбърн. Протестът ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията, по време на които демонстрантите замеряха полицаите с бомбички и бутилки с вода.

Участниците в протеста носеха плакати с обидни лозунги и скандираха "Свобода! Не на ограниченията! Не на задължителната ваксинация!".

Протестите във втория по големина град в Австралия продължават от събота, 18 септември. Протестиращите негодуват срещу строгите ограничения, наложени от регионалните власти за работниците в строителството, след като държавата наложи решението си работниците да получат поне по една доза от препарат срещу вируса, за да могат да се върнат на работа.

След няколко ожесточени сблъсъка с полицията в неделя правителството реши да спре всички строителни обекти за две седмици, за да могат работниците да се ваксинират, в резултат на това няколко хиляди работници в сектора бяха отстранени от работа и останаха без заплати.

Профсъюзът, който обединява индустриални работници в цяла Австралия, заяви, че няма нищо общо с протестите, организирани от "екстремисти, разпространяващи дезинформация и лъжи за ваксините".

През последното денонощие в щата Виктория бяха регистрирани 603 нови случая на коронавирус, а един човек почина. Според данни на местните здравни власти 5,6 хиляди души, заразени в щата през последните пет седмици, 403 са строителни работници, инфектирани на работното им място.

Към днешна дата над 24,7 милиона души (около 97% от жителите на страната) са били ваксинирани с една доза от препарат срещу COVID-19, от които 9,7 милиона са получили и двете дози ваксина (37,7%)./БГНЕС

Мелбърн / Австралия