Стотици шофьори с български регистрационни табели получават отказ за влизане в РСМ

Стотици водачи на превозни средства с български регистрационни табели сигнализират от няколко дни за забрана за влизане в РС Македония, алармира лидерът на партията Граждански демократичен съюз (ГДС) в РС Македония Петър Колев.

В обръщение към македонците, озаглавено „Свободното движение на хора, стоки и капитали е в основата на ЕС, но не и в РС Македония“, Колев сигнализира за поредния проблем с български граждани в своята страна.

„Докато целият свят е обединен в търсене на начин за прекратяване на войната в Украйна и осъждане на агресията на Кремъл, опитвайки се да помогне на бежанците, македонското МВР, заедно с митническата администрация, решиха да се разправят за пореден път с българските граждани, живеещи в Македония“, твърди той. „Няколко дни подред стотици хора сигнализират, че нямат право да влизат в РС Македония със собствени превозни средства с български регистрационни табели. Включително няколко собственици и работещи в юридически обекти лица, които нямат право да влизат на територията на РС Македония със служебни превозни средства, собственост на съответния обект“.

Според Колев обясненията лежат на твърдения за митнически нарушения и измислени разпоредби на МВР и Митници, изискват се документи за отписване на адресна регистрация в Македония (тоест документ, че не живеят в Македония) и редица други причини.

„Длъжен съм да споделя - никой от тези граждани не получава официален писмен документ защо не може да влезе в РС Македония“, продължава Колев.

Той вижда в този акт поредната абсурдност в страната си.

„На фона на опитите на всички прогресивни и проевропейски сили в Македония да намерят решение на проблемите със съседна България, някакъв деструктивен елемент е решил да се „изживява“ чрез българите и българските граждани в Македония. Знам, че някой дебелокож чиновник, политик, началник или подобен ще ми обясни, че всичко е по Конституция и Закон, но съм длъжен да им напомня, че бежанците от Украйна, които дойдоха у нас, преминаха няколко граници, но само ние им поискахме зелен картон за техните превозни средства — каква шизофрения само?!“, възмущава се политикът.

Добре известен със своята непримиримост към несправедливото отношение към българите в РСМ, Петър Колев продължава: „Не бих искал да си мисля, че някой в Скопие, родом от Куманово, който на този етап е министър на вътрешните работи на страната ни, а сърцето и душата му са някъде около Белград, продължава да мисли, че може да тормози българите и българските граждани в Македония“.

Лидерът на ГДС Петър Коев

За Колев обяснението на ситуацията е в поредната възможност за саботиране на процеса по разрешаване на спора с България.

„Давам си сметка, че в очите на всички онези дълбоко скрити деструктивни хора се набива възможността за разрешаване на спора с България и започване на преговори с ЕС и те са готови на всичко, абсолютно всичко, за да унищожат този шанс. Но аз се обръщам към прогресивната част на македонското правителство и македонското общество - вземете мерки и разчистете тези тъмни сили от вашите редици. Ние, македонските българи и гражданите на България, нямаме намерение да ги търпим повече“, отправя апел той.

Колев отправя препоръка към потърпевшите от тази митническа мярка: „Уважаеми съграждани, на тези от вас, които нямат право да влизат със собствените си превозни средства на територията на РС Македония, поискайте от служителя, който не ви разрешава, официален документ, в който трябва да е посочено защо не ви е позволено да влезете. Ако не искат да ви издадат такъв документ, поискайте от служителя да се легитимира и вземете данните му. Бих ви посъветвал да информирате за това дипломатическо-консулското представителство на Република България в Скопие, да опишете подробно какво се е случило, кое е длъжностното лице, което ви е отказало влизането и ако ви издадат документ, изпратете го и него с обяснението на следните имейл адреси: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание., Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание., Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание..“ /БГНЕС