Стотици смелчаци „спасиха” кръста в ледените води

На 6 януари в цялата страна бяха отслужени водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Момчета и мъже от цяла България участваха в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни, защото който го извади, бива честит и здрав през цялата година, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Шипка

За поредна година по изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал, който събра десетки жители и гости на града. Общо 45 мъже от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на река Селска в централната част на града и се хванаха на традиционното празнично хоро. Богоявленският кръст извади 39-годишният Десислав Йосифов, който тази година участва в ритуала за пръв път. По традиция той предаде кръста на най-младия участник - петгодишният Борислав Бялов, който днес отбелязва своя имен ден.

Кметът на Шипка Василка Панайотова подчерта, че за нея е изключително важно спазването на традициите и предаването им от поколение на поколение. Тя изрази надежда все повече млади хора да се интересуват от традициите и историята на град Шипка.

Благоевград

36-годишният Кирил Димитров от кв. Орлова чука спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Бистрица в Благоевград. 30-на смелчаци нагазиха в плитките води на реката срещу кв. Вароша, след кратка борба Кирил улови кръста хвърлен до стената на баража.

Премръзнал, щастливецът, който се занимава с автомобили успя да промълви, че пожелава здраве на жителите на Благоевград.

Казанлък

53-годишният Христо Христов - Горилата спаси кръста в Казанлък. Той участва в ритуала за 20-та година като го улавя за втори път.

Русе

23-годишен финансист извади богоявленския кръст от река Дунав в Русе. Александър Георгиев участва за първи път в ритуала за Йордановден, като преди това е направил подходяща подготовка. Той получи подаръци от русенски митрополит Наум, областния управител Данаил Ковачев и кметът на Русе Пенчо Милков. 12 мъже скочиха за кръста в Русе като трима от записалите се общо 15 участници не се явиха. Преди ритуала по спасяване на кръста от водите на река Дунав, беше отслужен водосвет от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.

София

45 мъже се включиха в Богоявленския ритуал по хвърляне на кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба". Най-младите, които се включиха бяха на 18 години, а най-възрастният беше на 83 години. 20-годишния Любомир Мутафчийски беше щастливеца, който извади кръста.

Любомир каза, че е на 20 години и за първи път се хвърля за кръста. “Искам да призова всички млади, както и големи българи да спазват традициите, да скачат всяка година и да не се отказват ако ги е страх, а да се престрашат и да го направят”, каза той. Мутафчийски уточни, че е от София и в момента учи, но мечтата му е да стане пожарникар. “Посвещавам хващането на кръста на всички българи. Да са живи и здрави”, каза още той.

Семейството му каза, че е много гордо с него и посочи, че възпитанието е една от причините да спазва традициите и да се включи в хващането на кръста.

Преди хвърлянето на кръста във водите на езерото се проведе литийно шествие, което започна от църквата на район „Искър“ „Свети Наум“, а непосредствено преди хвърлянето на кръста беше отслужен Тържествен водосвет.

Пловдив

39-годишният Димитър Куманов извади кръста от ледените води на река Марица в Пловдив.

Около 50-60 души чакаха с нетърпение Пловдивският митрополит Николай да хвърли осветеното разпятие.

Димитър успя да го извади за секунди и да го вдигне гордо.

Пловдивчанинът вдигна кръста пред очите на двете си деца. Сподели, че участва за първи път в ритуала.

Панчарево

24-годишният Божидар Модов извади кръста от река Бистришка в Панчарево.

Литийното шествие започна от църквата „Свети Димитър“ и бе оглавено от свещеник Кръстин Апостолов. В него се включиха много местни жители, включително деца. Присъства също така и кметът на столичния район „Панчарево“ Евгения Алексиева.

Множеството се отправи към река Бистрица, където беше отслужен молебен за Йордановден, след което кръстът беше осветен от отец Кръстин и хвърлен от него в реката.

Седмина смелчаци нагазиха в реката, но кръстът бе изваден от Божидар. Той го вдигна високо и след това го подаде на всеки един от останали участници, които се прекръстиха и го целунаха.

На брега Божидар бе посрещнат от отец Кръстин и кмета Евгения Алексиева, които го поздравиха.

„За пръв път участвам в изваждането на кръста и тръпката е страхотна“, сподели Божидар пред БГНЕС. Той заяви, че не се е подготвял предварително. „Молитвата към Господ е единственото, което е необходимо, нищо друго“, каза 24-годишният младеж. Той пожела на жителите на Панчарево здраве: „Само здраве, да сме единни и нищо друго не ни трябва. Всичко друго се намира“.

Бургас

Ученикът в 12 клас от математическата гимназия в Бургас Александър Китенов хвана кръста в морето в Бургас. Момчето си пожела здраве и сподели, че иска да стане авиоинженер.

Рекорден брой участници се включиха тази година в ритуала по спасяването на кръста на Йордановден- 73-ма души. Най-малкият участник беше на 16 години, най-възрастният на 50-сет. Хиляди бургазлии наблюдаваха ритуала от брега на морето и от Моста.

Пазарджик

Хвърляне на кръста имаше и в Пазарджик, където десетки младежи участваха в неговото спасяване във водите на Марица. /БГНЕС