Стотици германски държавни служители напускат Русия

Стотици германски държавни служители, работещи в сферата на образованието и културата, ще трябва да напуснат Русия по искане на Москва, съобщи източник от германското правителство за АФП.


Това е следствие от решението на Русия да принуди Германия да съкрати до началото на юни дипломатическия си персонал и присъствието си в публични институции като културната организация "Гьоте институт" и немското училище в Москва, каза източникът.

Източникът потвърди доклад на германския ежедневник "Зюддойче цайтунг", който го определи като "дипломатическо обявяване на война от страна на Москва" в Берлин.

"Това е едностранно, неоправдано и неразбираемо решение", се казва в изявление на германското външно министерство.

Близък икономически партньор на Русия преди Москва да нахлуе в Украйна, оттогава Германия се е отдалечила от Москва, като подкрепя финансово и военно Киев в конфликта.

Според германските служби за сигурност от началото на конфликта в Украйна руският шпионаж в Германия е нараснал с темпове, рядко срещани през последните години.

В средата на април Германия експулсира редица руски дипломати, "за да намали присъствието на разузнавателни служби", което предизвика ответна реакция от страна на Москва, която изгони около 20 служители на германското посолство.

През април руското външно министерство определи таван за броя на германските дипломати и представители на обществени организации, на които е разрешено да останат в Русия, съобщи германското външно министерство.

"Този лимит, определен от Русия от началото на юни, предполага значителни съкращения във всички области на (германското) присъствие в Русия", заяви източникът.

През последните седмици германските власти се опитаха да накарат руското министерство да промени решението си, но безуспешно, посочва вестникът.

В резултат на това германските официални лица, дипломатически и консулски служители, но най-вече работещите в областта на културата и образованието, ще трябва да си съберат багажа през следващите дни. /БГНЕС