Стоунхендж може да изгуби статута си на световно културно наследство

Обединеното кралство подкопава световната си репутация за опазване на „несравнимите“ си исторически ценности, предупредиха културните институции. Стоунхендж може да стане следващият обект след Ливърпул, който да изгуби статута си на световно културно наследство, съобщи „Гардиън“.

Организацията ООН за културно наследство е предупредила, че известният каменен кръг ще бъде включен в неговия списък „в опасност“ – знак, че може да бъде лишен от статута си на световно наследство. Причината за това е строителството на тунел, който да минава под Стоунхендж.

БГНЕС припомня, че през ноември 2020 г. Великобритания даде "зелена светлина" за изграждането на тунел под Стоунхендж на стойност 1,7 милиарда паунда с цел премахване на главния близък път, който от много време пречи на посетителите на парка.

Спорният план за изграждане на четирилентов тунел под тясната магистрала A303 край Стоунхендж бе одобрен, въпреки сериозните възражения. Поддръжниците твърдят, че магистралният тунел ще облекчи задръстванията и ще подобри изживяването на посетителите. Противниците се страхуват от загубата на древни артефакти, все още скрити под земята. Магистралата минава поразително близо до емблематичния каменен кръг и отдавна е известна със задръствания и дълги закъснения.

Органите по опазване на културното наследство заявиха, че ЮНЕСКО ще хвърли светлина и върху ситуацията с останалите 31 обекта в Обединеното кралство, които включват Двореца Уестминстър и Кю Гардънс, след като Ливърпул стана третият обект за близо 50 години, лишен от статута си на световно наследство.

Други обекти, които се очаква да бъдат подложени на по-голям контрол от организацията на ООН, включват Стоунхендж, новите и старите градове на Единбург, Лондонската кула и минните райони около Корнуол, всички от които предизвикват опасения относно противоречивите събития.

Крис Бландфорд, президентът на Световното наследство в Обединеното кралство, се оплака, че има „ниска информираност на правителствено ниво“ относно важността на обектите на ЮНЕСКО в страната, които се нареждат до световноизвестни ценни обекти като Тадж Махал и пирамидите в Гиза. Според него, финансирането за поддръжката на някои от тях е критично ниско, а министрите са показали „голямо нежелание да се възползват максимално от предложението ни за световното наследство“.

От ЮНЕСКО разкритикуваха британското правителство, че не е „изпълнило задълженията си“ за защита на викторианската брегова линия на Ливърпул и за „необратимата загуба“ на историческата му стойност.

Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО, по която Обединеното кралство е страна, насърчава правителствата да създадат национални фондации, които да осигурят целево финансиране за техните културни ценности, но Великобритания няма такъв орган.

Вместо това повечето обекти на световното наследство се управляват от ограничени откъм средства местни власти и тяхното финансиране е намалено от 2010 г. поради премахването на органи като регионалните агенции за развитие. Предвид финансовото напрежение, много общини са под нарастващ натиск да одобрят спорни събития, които оказват неблагоприятно влияние върху историческата стойност на техните културни ценности. /БГНЕС

Лондон / Великобритания