Стойнев: Трябва да гарантираме, че миньорите ще имат работа

„Многократно съм изразявал моето притеснение от липсата на дългосрочна стратегия. Особено в такава сфера като енергетиката, считам, че е добре да имаме визия със стратегия за това как ще развива този отрасъл“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на НС.

„ЕС не е най-големият замърсител. Европа трябва да дава пример, но ако искаме глобално споразумение, то тогава най-големите замърсители като САЩ и Китай трябва да присъстват. Спокойно може да спазваме всички европейски регламенти, но държава като Турция може да бълва колкото иска емисии, като в същото време страда българският бизнес, работещите и икономиката“, коментира Стойнев. Той уточни, че до 2050 година трябва да сме неутрални по отношение на въглеродните емисии, а до 2030 година трябва да ги намалим до 60 %. „Идва въпросът – какво правим в момента? Всички са се фокусирали върху централите. По начало никъде в Зеления пакт не се говори за затваряне на въглищните централи, затова работата на правителството е да успокоява хората“, каза още народният представител от левицата. По думите му през следващите години трябва да се гарантира, че комплексът ще работи, че за миньорите ще има работа, относно ТЕЦ-овете – да отговарят на европейските изисквания.

„Трябва да излезете и да започнете да говорите с документи и с някаква визия“, смята Стойнев. От левицата предпочитат да има зелени работни места, нов тип инвеститори, така че хората да са спокойни, че няма да има „социална бомба“.

„С общи усилия могат да се случат резултатите, но Вие, госпожо министър, трябва да търсите решенията и подкрепа от българския парламент“, категоричен е Стойнев.

Да се обединим за гарантиране на енергийната и националната ни сигурност

„Само през последните 15 години в комплекс „Марица изток” са инвестирани над 1 милиард евро за подмяна на турбините и генераторите с нови и още 1 милиард евро за ремонт на инфраструктурата. Към момента в находището остават над 2 милиарда тона запаси от въглища. В работата на комплекса пряко са ангажирани над 10 хиляди човека, а косвено още около 20 хиляди души. Изчислено, заедно със семействата, това прави около 100 хиляди човека, които са зависими от функционирането му”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков от парламентарната трибуна. /БГНЕС