Страхил Делийски: Никой не иска властта, това е индикатор за тежка криза

Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично от служебно правителство и избори през лятото. Това заяви за БГНЕС политологът и университетски преподавател Страхил Делийски.

По повод на днешното провалено заседание на 45-ия парламент и динамичната политическа ситуация, политологът коментира: „Българската политическа система има тежък хроничен проблем. Тя просто не работи, не функционира така, както трябва да функционира една политическа система, а именно да агрегира социални интереси и конфликти, да ги институционализира през политическото представителство в парламента и през изпълнителната власт. Политическата система трябва да е представителство и власт, това е. Едното го правят партиите преди изборите, другото го правят партиите в парламента, когато конституират изпълнителната власт. Виждаме, че това не се случва. Усещането, че никой не иска властта, е точен индикатор за тежката криза на политическата система. Това не е болка от удар или рана, това е тежък хроничен проблем, който изисква много сериозен анализ и сериозно решение”.

„Партиите нямат ход, дори и да искат. Да очакваме, че една популистка антисистемна партия, каквато е „Има такъв народ”, изведнъж ще превърне хаоса в ред и ще накара тази система да заработи, е абсурдно и наивно. Не е това функцията на този тип партии”, коментира още Страхил Делийски.

Според него обаче вината не трябва да бъде хвърляна върху „този или онзи“, защото политическата ситуация в България се дължи на тежък системен проблем.

На въпроса коя е третата партия, на която държавният глава би могъл да връчи трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет, политологът отговори:

„Конституционната логика е, че президентът трябва да го връчи на партия, която има възможност да състави кабинет. С други думи, ролята на президента е да подпомогне процеса по съставяне. Много зависи, по време на консултациите при президента, как той е оценил способността и възможностите на отделните партии да съставят правителство. Не мога да гадая къде ще бъде третият мандат, но най-вероятният сценарий от всичко това са предсрочни парламентарни избори“.

Според него почти е невъзможно да се прогнозират резултатите от тях, но е сигурно, че отново ще има фрагментирано политическо представителство и ребус с конструирането на парламентарно мнозинство.

„Изборите са прекалено скоро, за да очакваме драматично различни резултати“, подчерта още Делийски. /БГНЕС