Страхил Делийски: Умиращата политическа система иска да се възпроизведе

Предстоящите избори ще са избори в контекста на една умираща политическа система, която търси да се възпроизведе за още малко. Това ще бъдат избори, които няма да решат нищо. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Генерал срещу професор.

„Звучи много кинематографично генералът срещу професора. За съжаление нашият политически процес е далеч от стандартите на добрата драматургия, а от там и на доброто кино“. Така Делийски коментира задаващия се сблъсък между борещия се за преизбиране Румен Радев и неговия опонент ректора на СУ проф. Атанас Герджиков.

Според политолога основният проблем е, че избирателите на ГЕРБ няма достатъчно време, за да припознаят проф. Герджиков като свой кандидат. „Той не е популярен извън академичната общност, а тя е в изключително тесни граници. Освен, че не е достатъчно познат, проф. Герджиков е извън ГЕРБ. Това също ще създаде проблем на избирателите на ГЕРБ. Това е човек, който не е наш, в този режим мислят партийните избиратели“, заяви Страхил Делийски.

Целта на издигането на кандидатурата на проф. Герджиков е ГЕРБ да се отвори към периферията.

„Не съм сигурен дали ще успее да отвори тази периферия, защото той и Борисов са прекалено различни. Онези избиратели, които са склонни да гласуват за кандидат като проф. Герджиков, ще се сблъскат с необходимостта да го съвместят с подкрепата си за Борисов. Те са изключително различни типажи. Не съм сигурен, че ще се получи тази странна смесица между Борисов и ректора на университета добре в главите на избирателите“, отбеляза анализаторът.

Според него, ако има нещо сигурно, то е, че има около 1 милион гласа, които са готови да гласуват срещу Радев.

„Въпросът е за кого ще гласуват. Това са избори 2 в 1, едновременно парламентарни и президентски, и много неща могат да станат. Но с темпото, с което се развива българският политически процес, с драматургичните сюжети, които се опитват политиците някак си да ни представят, електоралната страст не е на особено високо ниво. С други думи очаква ни изненада, ако много хора излязат да гласуват. Но ако не излязат да гласуват, изненада трудно може да се получи“, заяви Делийски.

Той даде пример с Германия, където е имало изненада, защото до урните са отишли 75-76% от избирателите.

„Трябва да си зададем въпроса защо в Германия избирателите гласуват масово, а в България точно обратното – около 70% не гласуват. Изненадата за мен ще бъде, ако излязат много хора да гласуват, но това не зависи от нас гласоподавателите, а от политиците, които трябва да ни накарат да излезем да гласуваме. От тези партии, които вече изкараха два изборни цикъла, не можем да изкараме нещо по-различно“, добави политологът.

Промяната не продължава със спиране на течове

Според него е интересно как ще се държат новите любимци около двамата бивши служебни министри Асен Василев и Кирил Петков – „Продължаваме промяната” от една страна и как ще се държи проф. Герджиков от друга страна.

„Основната заявка на „Продължаваме промяната” е ще променяме начина, по който се прави политиката. В политиката ние нищо няма да променим, а начина, по който се прави. Няма да променяме данъци, няма да променяме преразпределяне, няма да променяме нищо, само ще спрем течовете. В този смисъл това не е голямата промяна, от която има нужда част от българското общество“, категоричен е Делийски.

Той прогнозира, че на тези избори няма да видим големия политически сблъсък за посоката на развитие на България, защото това е същността на политическия разговор, а не разговорите за начина на управление.

„Това няма да са избори на политическия сблъсък, това ще са избори в контекста на една умираща политическа система, която търси начини да се възпроизведе още за малко и това са избори, които няма да решат нищо. Но за сметка на това ще ни държат под напрежение или поне едни 30% от избирателите“, заключи Страхил Делийски. /БГНЕС

Категории: