Страните от ЕС ще купуват съвместно противогрипна ваксина при пандемия

Европейската комисия подписа рамков договор за съвместна доставка на ваксина срещу грип. Документът е парафиран от европейския орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA).

"Подготовката е от съществено значение в случай на извънредна ситуация за общественото здраве. Пандемията от Ковид ни показа неоспорими доказателства за това. Днес подготвяме възможностите за това всеки европеец да има достъп до 85 милиона дози ваксина срещу пандемичен грип. Това е най-добрата защита за нашите граждани, независимо в каква пандемична ситуация попаднем утре“, коментира европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис.

Става въпрос за възможност за закупуване на до 85 милиона дози ваксина Adjupanrix при необходимост от британската фармацевтична компания GSK. Споразумението включва доставка на 12 държави-членки на ЕС, както и на редица други страни.

Европейската комисия отбелязва, че "въпреки че е трудно да се предвиди грипна пандемия, важно е да сме подготвени за нея". Пандемията от COVID-19 е показала значението на координацията между европейските държави при трансгранични заплахи за здравето. А целта на съвместния механизъм за обществени поръчки е „да осигури по-справедлив достъп до специфични медицински мерки за противодействие и да повиши сигурността на доставките на по-балансирани цени за участващите страни“, допълват от Еврокомисията./БГНЕС