Страните от ОПЕК+ намаляват производството на петрол с 2 млн. барела дневно

Министрите от ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството на петрол с 2 млн. барела на ден, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Цената на суровия петрол сорт Брент се покачи над 93 долара за барел за първи път от 21 септември насам след съобщението.

Според Ройтерс решението за намаляване на производството ще влезе в сила от ноември.

По-рано агенцията съобщи, че мониторинговият комитет на ОПЕК+ е подкрепил намаляване на производството на петрол с 2 млн. барела дневно. В същото време агенцията не уточни периода, за който се планира съкращаване на производството.

Президентът на САЩ Джо Байдън е "разочарован" от решението на картела ОПЕК+ да намали добива на петрол, заявявайки, че то ще навреди на световната икономика, съобщиха от Белия дом.

"Президентът е разочарован от недалновидното решение на ОПЕК+", се казва в изявление на съветника по националната сигурност Джейк Съливан и главния икономически съветник Брайън Дийс.

„Намаляването на доставките ще засегне страните, които вече страдат от високите цени, докато световната икономика се справя с продължаващото негативно въздействие на руската атака в Украйна“, се казва в изявлението. /БГНЕС