Странният случай с „Мусагенския меридиан“

Окосяването на зелените площи в София е една от най-важните задачи през лятото, с която са натоварени районните кметове. За съжаление, някои от тях са забравили за какво са избрани. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев припомни, че избраните пряко от гражданите районни кметове имат на разположение целево финансиране, което Столичният общински съвет им гласува всяка година. В случай, че някъде не се окосява, гражданите трябва първо да се е обърнат към тях.

„Преди няколко дни с мен се свързаха граждани от район „Студентски“ с доста необичайно оплакване. Те живеят в кв. „Мусагеница“ и вече се шегуват, че кметът е надградил географската наука като е открил „Мусагенския меридиан“ - мислената линия, до която управникът на района Петко Горанов („Демократична България“) отговарял за косенето на зелените площи“, заяви Георгиев.

Гражданите се оплакват, че по нареждане на Горанов за поредна година се коси междублоковото пространство в съседство, но не и пред самия блок 103. Това се вижда много ясно и от снимките, които са предоставили. Обяснението на районния кмет било, че това трябвало те да го окосят, а не районната администрация.

„Да, ама не! В закона такова правило няма и хората с основание са ядосани. Затова се наложи по моя молба да се намеси заместник-кметът на Столичната община по екология Десислава Билева. Тя изпрати екип и окосиха тревата и пред блока на хората, както трябва да бъде“, заяви Георгиев и добави: „Откъде да знаех преди година и половина, като ме избраха за председател на съвета, че ще трябва да оборвам съществуването на „Мусагенския меридиан“. А мандатът още не е свършил, сигурно и други подобни случки ще има...“.

Георгиев подчерта, че „косенето на зелени площи в междублоковите пространства и почистването на детските не е дребнотемие“. Той призова районните кметове да не забравят какво работят и да не използват позицията си за „местни войни“. /БГНЕС