Стратегията и манипулацията на Путин в Европа

Ранните предупреждения на Европа относно Стратегията и манипулацията на руския президент Владимир Путин в Европа са ясни още от 2016 г.

За "злонамереното руско влияние в Европа" предупреждава Хедър Конли, която през 2016 г. пише анализа "The Kremlin Playbook“.

В него Конли твърди, че Западът е пренебрегнал фундаменталната промяна в руската политика. Интервюто е за German Marshall fund - USA.

През 2016 г. Конли разкрива „играта“ или сценария на Кремъл с цел да обясни как се проявява "злокачествено икономическо влияние" в много страни, и установява, че Русия използва слабостите и уязвимите места, като във всяка страна е различно, но по един и същ метод.

През 2009 г. истинският задействащ фактор за анализите на сценария е писмо, което висши политици от Централна и Източна Европа, приятели на Съединените щати, пишат до Барак Обама. Това е отворено писмо, в което се говори за „руска икономическа война“ с цел промяна на трансатлантическата ориентация на страните им. Впоследствие се установява, че икономическото влияние наистина може да промени цялата политическа ориентация на страната.

Когато Русия направи голяма инвестиция в дадена страна, тя се нуждае от одобрението на правителството, като това обикновено води до големи държавни приходи. При това положение политиците се грижат никой да не може да спре проекта. Колкото по-силно става политическото влияние, толкова по-големи стават инвестициите и зависимостта на страната расте, установява анализът.

Например, защо Холандия е най-големият пряк чужд инвеститор в България? Защото там са регистрирани руски енергийни компании. Това също помага при работа с правото на ЕС, твърди Конли. "Когато това беше открито, руснаците изместиха дейността си още повече на местно ниво. След това става все по-трудно да се спре, защото са замесени местни и национални политически фигури, които са инвестирали много, за да се случи това. Това има поразителни прилики със Северен поток", твърди анализът.

Тази стратегия касае най-вече енергетиката на страната, заради монополната власт на Русия. Но зависимост има и във финансовия сектор: ако някой контролира определена банка, спокойно може да контролира инвестициите й в страната. Целенасоченото изкупуване на медиите с цел спиране на разследващата журналистика, завладяване на сектора на недвижимите имоти - отчасти за скриване на средства, отчасти за влияние върху местните политици, които разчитаха на местните данъци - и двата подхода оказват най-силно влияние в по-малките икономики, като Черна гора или България.

В интервюто си Конли твърди, че "Руското влияние отива още по-далеч: дезинформиране, задълбочаване на разделенията, подкрепа на национал-популисти, влияние върху избори, финансиране на престъпни организации, и това е част от сценария. Например в България: Става дума за купуване на политическо влияние на всички нива. В България се търсеха проруски депутати, които да приемат закони срещу ЕС или НАТО. В идеалния случай такъв човек би станал, както в България, министър на вътрешните работи, който контролира тайните въпроси, свързани със сигурността. Това е огромна печалба за Русия.

От 2004 до 2008 г., след като централно и източноевропейските страни се присъединиха към НАТО и ЕС, руснаците просто се възползваха от икономическите възможности, които се откриха", казва Конли./БГНЕС

Категории: