Стратегията на Байдън по отношение на скандала с Тръмп? Мълчание

Какво има да каже президентът Джо Байдън за Доналд Тръмп? Голф мачът, който се игра на Air Force One на телевизионните екрани в деня на обвинението срещу Тръмп, даде ясно да се разбере: нищо.


След като основният му претендент за президентския пост през 2024 г. трябва да се изправи пред съда във вторник, за да му бъдат предявени безпрецедентни за бившия президент обвинения във възпрепятстване на правосъдието и незаконно съхраняване на строго секретни документи, Байдън се намира в политически несигурно положение. В крайна сметка това е Министерството на правосъдието, оглавявано от човека, когото той назначи, главния прокурор Мерик Гарланд, който ще наблюдава съдебното преследване на опонента.

Ако каже каквото и да било - дори да изрази интерес към съдбата на крайнодесния бивш президент - и Байдън ще подхрани огъня, който вече гори сред републиканците, вярващи в конспиративната теория на Тръмп, че е жертва на преследване от страна на "дълбоката държава".

Затова и превключи телевизорите на Golf Channel на борда на Air Force One по време на президентското пътуване до Северна Каролина в петък - а не на обичайната CNN, която този ден бъкаше от снимки, репортажи и коментари за току-що разкритото обвинение.

Запитан за случая от пътуващите в самолета репортери, Байдън отговори с категоричното "без коментар". Запитан дали изобщо е разговарял с Гарланд, Байдън също отговори отрицателно, съобщава АФП.

"Мисля, че поведението на президента Байдън досега беше напълно уместно", каза Карл Тобиас, професор по право в университета в Ричмънд. "Байдън трябва да продължи да се противопоставя на предлагането на каквито и да било публични коментари по случая. Като президент той трябва да остави тази задача на други и да позволи на специалния съветник да води делото".

Проблемът със стратегията на Байдън за запазване на тишина е, че Байдън е склонен да казва неща, които мнозина, не на последно място нервните му служители, смятат, че не трябва да казва.

Миналата година един разпален Байдън, говорейки за президента Владимир Путин и кървавото му нахлуване в съседна Украйна, каза: "За Бога, този човек не може да остане на власт."

След това Белият дом даде да се разбере, че политиката на САЩ не е да отстрани Путин.

След това има няколко случая, в които Байдън отиде по-далеч от стандартните публични изявления на САЩ относно ангажимента за защита на Тайван от китайско нападение - геополитически гръмотевици, рутинно последвани от Белия дом с уверения, че нищо не се е променило.

Запазването на мълчание по скандала с Тръмп може да стане експоненциално по-трудно с развитието на кампанията.

Възможно е републиканецът да бъде съден в разгара на предизборния сезон догодина, което ще направи темата почти невъзможна за избягване - особено когато Тръмп превърне процеса си в средство за вредни конспиративни теории за предполагаема злоупотреба с власт в Белия дом.

Политологът и автор на книга за президентството Лара Браун заяви, че Байдън постъпва правилно - и че опитите да се разгледа въпросът при всички случаи биха били безполезни.

"Нищо добро не може да произтече от това той да говори публично по този въпрос. Юридическият процес ще се развива през следващите много месеци и каквито и резултати да се получат, изявлението ще бъде достатъчно", каза тя. "Поддръжниците на Тръмп не харесват и не вярват на Байдън. Мнозина дори не вярват, че той е легитимният президент. И няма нищо, което може да бъде казано от който и да е демократ, камо ли от президента Байдън, за да ги убеди, че Министерството на правосъдието действа в интерес на върховенството на закона и на американския народ." /БГНЕС