Стрелба в училище в Белград: седмокласник отне 9 живота

Осем ученици и един охранител бяха убити по време на стрелба в училище в сръбската столица Белград, съобщи "Данас", позовавайки се на информация от Министерството на вътрешните работи.


Седем тежко ранени ученици и пострадал учител са настанени в болница, съобщават държавните медии.

По-рано полицията арестува 14-годишен ученик, заподозрян в извършването на жестокото нападение. По предварителни данни той е действал под въздействието на наркотици, но мотивите му са в процес на изясняване.

Нападателят е планирал стрелбата един месец предварително, като е имал списък с деца, които да атакува, както и подробна информация за това в кои класни стаи ще влезе първо, съобщиха от полицията.

Стрелецът е изготвил план на входа и изхода на училището, който е открит намерен на бюрото му, и е посочил приоритетни цели

Инцидентът разтърси балканската държава, в която от десетилетия не е имало подобна стрелба в училище.

Заподозреният е оставил чантата си на влизане в училището и е подготвил четири коктейла "Молотов".

На входа на училището той веднага е извадил пистолета си и е стрелял по охранителя

Стрелбата започна в 8:40 ч. сутринта в начално училище в централния белградски квартал "Врачар".

Осемте убити ученици са седем момичета и едно момче, като най-малкият е роден през 2009 г.


Заподозреният е бил жертва на насилие от страна на връстници, потвърди министърът на образованието


След сигнал полицията бързо отцепи квартала, а родителите се втурнаха към мястото на инцидента, където учениците бяха видимо разстроени и чакаха пред училището.

"Осем деца и един охранител са убити, а шест деца и един учител - ранени", съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

"Всички полицейски сили все още са на място и работят интензивно, за да хвърлят светлина върху всички факти и обстоятелства, довели до тази трагедия."

Милан Неделкович, председател на община Врачар, заяви, че охранителят на училището вероятно е предотвратил повече смъртни случаи, като се е изправил срещу стрелеца.

Охранителят "е искал да предотврати трагедията и е станал първата жертва", каза Неделкович пред репортери пред училището.

"Вероятно трагедията щеше да е още по-голяма, ако мъжът не беше застанал пред момчето, което стреляше", добави той.

Пистолетът на бащата

Ученикът, заподозрян в извършването на нападението, е арестуван.


От министерството на вътрешните работи посочват, че тийнейджърът е стрелял с пистолет, принадлежащ на баща му (известно е, че момчето е отгледано в заможно лекарско семейство). Стрелецът е носил в себе си пет пълни пълнителя.

"Полицията незабавно изпрати всички налични патрули на мястото и арестува непълнолетния ученик от седми клас, който е заподозрян, че е произвел няколко изстрела от пистолета на баща си срещу учениците и охраната на училището", заявиха от Министерството.

Полицията не съобщи никаква допълнителна информация за заподозрения стрелец, нито коментира евентуалния мотив за престъплението.

Ръководителят на главната белградска болница KCS, Милика Асанин, съобщи, че лекарите оперират няколко от тежко ранените.

"Единият ученик е в тежко състояние със сериозни огнестрелни рани в гърдите и шията, а друг е ранен в подбедрицата", каза Асанин.

"Ученичка е ранена в корема и двете ръце, а учителят - в корема и двете ръце", допълни Асанин.

Според държавните медии, след стрелбата всички училища в Белград са били затворени, тъй като шокът се е разпространил в цялата столица.

Астрид Мерлини, чиято дъщеря е била в училището по време на стрелбата, заяви, че учителите са се придвижили бързо, в опит да скрият останалите ученици, докато се е разигравала атаката.

"Когато дъщеря ми е видяла, че охранителят лежи на земята, веднага се е втурнала обратно в клас. Била е уплашена. Казала на учителката си, че на горния етаж има стрелба", каза Мерлини.

"Учителката веднага е предпазила децата, като ги е заключила в класната стая", допълни майката на детето.

Траур

Сръбското правителство взе решение за обявяване на тридневен траур на цялата територия на страната, който започва в петък. Поради трагичното събитие днес няма да се провеждат учебни занятия в следобедната смяна.

„От утре учебните занятия ще започват с минута мълчание“, заяви министърът на образованието Бранко Ружич.

"Никой не може да върне децата на родителите им“, каза той, като допълни, че „видеонаблюдението в училището е работело и са присъствали член на охраната, както и училищният полицай, който е бил на редовен обход в сградата.“

„Благодарен съм на нашите здравни работници и се молим на Бога да помогнат на всички, които имат нужда от помощ“, заяви Ружич.

Шест деца и един учител бяха хоспитализирани. Благодарен съм и за смелостта на учителите и на всички, които се опитаха да предотвратят тази трагедия", допълни той.

Насилието с огнестрелно оръжие в училищата е изключително рядко явление в Сърбия, където за закупуване на подобно оръжие се изисква специално разрешение.

След стрелбата ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел поднесе "дълбоки съболезнования на семействата и близките на жертвите". /БГНЕС