Стрелецът от Утрехт "е психопат, а не терорист"

Мъжът, който откри огън и уби трима в трамвай в холандския град Утрехт, не е терорист, а "психопат", твърди бивша негова партньорка пред холандската обществена телевизия NOS.

Само преди 2 седмици Гьокман Танъш още е бил зад решетките.

47-годишната Анжелик жена го обвинява в изнасилване, а след няколко кражби той нарушил условията на гаранцията си и го задържали.

Наскоро бил освободен, което накарало обвинителката да се страхува, че може да я потърси.

Анжелик разказва, че с Гьокман Танъш редовно са употребявали наркотици.

"Той е откачен. Наркоман, луд - изберете си. Не е терорист, а психопат", казва Анжелик.

Обвинението в изнасилване далеч не е първият проблем на Гьокман Танъш със закона. Обществената телевизия изброява поне 9 други нарушения или престъпления, извършени от него.

В понеделник Гьокман Танъш откри огън в трамвай в центъра на Утрехт. Той уби трима души и рани петима, като трима от пострадалите са в тежко състояние.

Полицията определи действията му като "терористичен акт" и повиши степента на опасност в Холандия до максималната.По-късно, обаче, прокуратурата обяви, че все още не е ясно дали става дума за терористичен акт.

Няколко часа полицията издирва родения в Турция 37-годишен мъж. Бяха направени и няколко рейда на апартаменти в Утрехт. Гьокман Танъш беше арестуван в сграда на около 3 километра от престъплението. Задържани са и още двама души, като се уточнява дали имат връзка с убийствата. /БГНЕС