Стремежът на Китай към човешки генетични данни буди страхове от състезание за ДНК оръжия

През април 2020 г. по-голямата част от Европа е блокирана, когато в сръбската столица пристига самолет с добре навременен подарък от Китайската народна република. Вътре имаше китайско изобретение, наречено Fire-Eye - сложна преносима лаборатория, която можеше да открива коронавирусни инфекции по малки генетични фрагменти, които патогенът оставя след себе си.

И това, както скоро откриха сърбите, беше най-малката част от възможностите му.

Според китайските изобретатели Fire-Eye се отличаваше не само с разбиването на генетичния код на вирусите, но и на хората, като машините можеха да дешифрират генетичните инструкции, съдържащи се в клетките на всеки човек на Земята. В края на 2021 г., когато пандемията все още бушуваше, сръбските власти обявиха, че работят с китайска компания за превръщането на лабораторията в постоянно съоръжение с планове за събиране и съхраняване на целите геноми или генетични планове на сръбските граждани.

Сръбските учени бяха въодушевени, а министър-председателят на страната Ана Бърнабич похвали Китай, че е предоставил на балканската страна "най-модерния институт за прецизна медицина и генетика в региона". Сега обаче китайските лаборатории Fire-Eye - десетки от които бяха дарени или продадени на чужди държави по време на пандемията - привличат вниманието на западните разузнавателни служби на фона на нарастващата тревога относно намеренията на Китай. Някои анализатори възприемат щедростта на Китай като част от глобален опит за проникване в нови източници на изключително ценни данни за човешка ДНК в страни от целия свят.

Това усилие за събиране на данни, продължаващо повече от десетилетие, включва придобиването на американски генетични компании, както и сложни хакерски операции, твърдят служители на западното разузнаване. Но напоследък то получи неочакван тласък от пандемията, която създаде възможности за китайските компании и институти да разпространяват машини за генно секвениране и да изграждат партньорства за генетични изследвания на места, където Пекин преди това е имал малък или никакъв достъп, казват служителите.

В условията на пандемията лабораториите бързо се разрастват, като се разпространяват на четири континента и в повече от 20 държави - от Канада и Латвия до Саудитска Арабия и от Етиопия и Южна Африка до Австралия. Няколко от тях, като тази в Белград, сега функционират като постоянни центрове за генетични изследвания.

"Ковид-19", казва един високопоставен анализатор от разузнаването на САЩ, който следи отблизо китайския биотехнологичен сектор, "беше вратата".

Говорител на китайското посолство във Вашингтон отхвърли всякакви предположения, че китайски компании са получили неправомерен достъп до генетични данни. Говорителят, Лиу Пенгю, заяви, че лабораториите на Fire-Eye са помогнали на много страни да се преборят с опасна пандемия и продължават да играят жизненоважна роля в скрининга за рак и други заболявания. BGI Group, базираната в Шънджън компания, която произвежда лабораториите Fire-Eye, заяви, че няма достъп до генетична информация, събрана от лабораторията, за чието създаване е помогнала в Сърбия.

Но американските служители отбелязват, че BGI е избрана от Пекин да изгради и управлява Китайската национална генна банка - огромно и разрастващо се хранилище, собственост на правителството, което сега включва генетични данни, взети от милиони хора по света. Миналата година Пентагонът официално посочи BGI като една от няколкото "китайски военни компании", действащи в Съединените щати, а оценка на американското разузнаване от 2021 г. свързва компанията с насочваните от Пекин глобални усилия за получаване на още повече човешка ДНК, включително от Съединените щати.

Правителството на САЩ също така е включило китайски дъщерни дружества на BGI в черния списък за предполагаемо подпомагане на анализа на генетичен материал, събран на територията на Китай, с цел подпомагане на правителствените репресии срещу етническите и религиозните малцинства в страната. В изявление до "Уошингтън пост" BGI окачестви действията на САЩ срещу компанията като "повлияни от дезинформация" и заяви, че BGI Group "не одобрява и никога не би участвала в каквито и да било нарушения на човешките права".

"Нито една част от BGI Group не е държавна собственост или под държавен контрол и всички услуги и изследвания на BGI Group се предоставят за граждански и научни цели", заяви компанията.

Стремежът на Пекин да събере ДНК от цялата планета понякога предизвиква спорове, особено след поредицата на Ройтерс от 2021 г. за някои аспекти на проекта. Китайски учени и военни също привлякоха вниманието, като обсъждаха възможността за създаване на биологични оръжия, които един ден биха могли да бъдат насочени към населението въз основа на неговите гени. Експертите смятат, че оръжията на генетична основа са в най-добрия случай далечна перспектива, а някои от дискусиите изглежда са предизвикани от официалната параноя дали Съединените щати и други държави не проучват такива оръжия.

"Ние сме едва на прага да започнем да разбираме и разкриваме какво правят гените. Който пръв стигне дотам, ще контролира много невероятни неща."

Служители на американското разузнаване смятат, че глобалните усилия на Китай са насочени най-вече към това да победи Запада в икономическо, а не във военно отношение. Няма публични доказателства, че китайски компании са използвали чужда ДНК по причини, различни от научните.

Китай обяви плановете си да стане световен лидер в биотехнологиите до 2035 г. и смята, че генетичната информация - понякога наричана "новото злато" - е ключов елемент в научната революция, която може да доведе до създаването на хиляди нови лекарства и лекове. Ако спечели технологичната надпревара, Китай може да спечели значително икономическо и стратегическо влияние срещу основния си съперник - Съединените щати, казва Анна Пуглиси, бивш главен национален контраразузнавач на разузнавателната общност на САЩ за Източна Азия.

Ние сме едва на прага да започнем да разбираме и разгадаваме какво правят гените - каза Пуглиси, която сега е старши научен сътрудник в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун. "Който пръв стигне дотам, ще контролира много наистина невероятни неща. Но има и потенциал за злоупотреба."

Надпревара за господство на ДНК

В стратегическия план на Китай за превръщането му във водеща световна сила на 21-ви век малко области са по-значими от борбата за овладяване на човешкия геном.

През 2015 г. Пекин обяви своя план "Произведено в Китай 2025", в който биотехнологиите са посочени като основна цел на държавните инвестиции и стълб на икономическото бъдеще на страната. Година по-късно, като стъпка към осъществяването на тази визия, управляващата комунистическа партия стартира програма на стойност 9 млрд. долара, целяща да превърне Китай в световен лидер в областта на генетичните науки, започвайки с мащабни усилия за събиране и анализ на човешка ДНК.

По това време откриването на инструменти за редактиране на гени като CRISPR дава надежди за нови лекарства за рак и възможно лечение на наследствени заболявания, които дълго време се смятаха за нелечими. С големи инвестиции в тази област Китай даде знак, че възнамерява да се състезава и да спечели в международното съревнование за пускане на пазара на нови лекарства и терапии на генна основа.

"Ако Китай успее да стане единствен или основен доставчик на важно ново лекарство или технология, той ще спечели влияние", смята високопоставен служител на американското разузнаване, който следи отблизо китайския биотехнологичен сектор. Служителят, както и други, говори при условие на анонимност, за да обсъди чувствителни оценки на стратегическата траектория на Китай. "Ако Китай се сдобие с критична маса от данни - и ако успее да ги анализира и използва - той може да кооптира бъдещето."

Да се достигне до тази критична маса от данни не е лесно, защото не всяка ДНК е достатъчна. За да разработи лекарства за световния пазар, Китай се нуждае от много разнообразни източници на генетична информация заедно с индивидуалните истории на пациентите, които осигуряват критичен контекст, казват изследователите. Така че в началото на миналото десетилетие Китай започна да разширява придобиването на такива данни.

През 2013 г. Complete Genomics, компания от Сан Хосе и американски лидер в областта на технологиите за генно секвениране, е закупена за 118 млн. долара от BGI Group, китайска компания, която преди се наричаше Beijing Genomics Institute. По това време BGI е в процес на изграждане на Китайската национална генна банка, която ще управлява от името на Пекин като първото в страната съоръжение за съхранение на генетична информация на национално ниво. Освен това тя беше подкрепена с 1,5 млрд. долара от Китайската банка за развитие, за да се превърне в глобален конкурент на процъфтяващия пазар на оборудване за генетично секвениране.

В изявление до "Пост" BGI заяви, че нейното корпоративно семейство се занимава със "световно признати научни изследвания" при спазване на "всички необходими закони и разпоредби" и е предоставило решаваща помощ на страни, борещи се с Ковид-19 и други здравни кризи.

"Ние вярваме в прозрачните, съвместни изследвания и откритото споделяне на резултатите", заяви BGI. "Този подход, осъществяван в съответствие със световните научни и етични стандарти, е в основата на нашата работа от проекта за човешкия геном през 1999 г. насам и доведе до голям напредък в науките за живота, както и до по-добро разбиране на биоразнообразието и света около нас."

Придобиването на Complete Genomics от страна на BGI позиционира компанията като глобален играч на силно конкурентния пазар на технологии за генно секвениране. BGI придобива патентите за машините за секвениране на ДНК на американската фирма и скоро започва да произвежда и продава оборудването чрез отделна компания, която остава част от семейството на BGI.

До 2019 г. чрез бизнес партньорства и покупки на акции близо две дузини китайски компании са придобили права върху генетични данни и други частни записи на американски пациенти, според доклад за 2019 г., изготвен от Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай към правителството на САЩ.

През същия период служителите на правоприлагащите органи на САЩ са проследявали опити за хакерски атаки, включващи компании с големи масиви от генетични данни. В обвинителен акт на Министерството на правосъдието от 2019 г. китайски оперативни работници са обвинени в незаконен достъп до бази данни на пациенти в четири американски компании. Според прокуратурата се смята, че хакерите са измъкнали частните данни за здравеопазването, включително ДНК информация, на повече от 80 милиона американци.

Опасенията за злоупотреба с ДНК данни от страна на Китай предизвикаха ответна реакция в Северна Америка и Европа през последните години. BGI, чиито продукти включват популярен комплект за генетичен скрининг на новородени, наречен NIFTY, продаван в повече от 50 държави, е подложена на щателна проверка поради опасения, че Китай може да използва личната здравна информация на милиони бременни жени. Миналата година националният съвет за защита на потребителите на Норвегия издаде предупреждение към жените, използващи тестовете, като посочи риска, че китайското правителство може да получи достъп до лична информация. Здравните служители в Германия и Словения също заявиха, че разследват потенциална злоупотреба с данни от неонаталните тестове от страна на Китай. BGI твърди, че никакви лични данни от тестовете NIFTY не са били запазени от компанията или предадени на Китай.

Пандемията предостави на китайските биотехнологични фирми неочаквана възможност. През януари 2020 г., по-малко от месец след като китайските власти съобщават за първите заболявания от нов коронавирус в Ухан, Китай, BGI Group се включва в ранните усилия за разшифроване на целия геном на това, което става известно като SARS-CoV-2. В рамките на няколко седмици BGI бързо предлага търговски тестове за новия вирус, а Китай дарява милиони от тестовите си комплекти на страни по света.

Също така през януари 2020 г., на фона на бързото разпространение на вируса по цялата планета, BGI представя ново преносимо съоръжение за тестване на коронавируси, наречено Хуо-Ян на мандарин - "Огнено око" на английски. Името произлиза от името на митичен китайски маймунски крал, който можел да вижда през маскировката, за да открива измамници в кралския дворец.

През следващите месеци BGI ще произведе около 100 лаборатории в различни конфигурации. Най-впечатляващите от визуална гледна точка са "въздушните лаборатории", които се намират в черупка от мека пластмаса, която може бързо да се надуе - като лунен скок на детско парти. Вътрешността на лабораториите е оборудвана със сложни машини, създадени за това, което компанията нарича "високопроизводително откриване на нуклеинови киселини". В доклада на акционерите на компанията лабораторията се описва като система "всичко в едно", която също така "изгражда генетична облачна компютърна платформа чрез цялостно използване на големи обеми от данни".

BGI заяви, че сложното оборудване е в съответствие с вярата на компанията в "отвореното споделяне на научни инструменти и открития", за да се осигурят "най-големите ползи за цялото човечество". Но докладът от 2020 г. на Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай предлага по-строга оценка на предназначението на лабораториите Fire-Eye:

"Тези лаборатории - се казва в доклада - предоставят на китайските изследователи хетерогенни генетични данни, за да обслужват китайските амбиции за доминиране на биотехнологичния пазар".

Тестване на коронавируси като фаза 1

Пристигането на първата сръбска лаборатория Fire-Eye през април 2020 г. беше съпроводено с толкова много фанфари, колкото можеше да се събере в страна, която е под строга блокада. Някои от висшите ръководители на балканската страна излязоха с хирургически маски, за да стиснат с юмруци китайските дипломати и официално да благодарят на Пекин за оказаната решаваща помощ. Сърбия ще получи две от лабораториите, а около 20 други държави, предимно в Африка и Близкия изток, ще получат поне една.

"Получихме подкрепа и помощ от Китай с медицински консумативи, експерти, технологии и опит още от първия ден на борбата ни с коронавируса", заяви Бърнабич, сръбският министър-председател, пред представители на BGI, след като лабораториите пристигнаха през април. "Без китайската помощ нямаше да можем да спечелим битката."

Сърбия, с население от около 7 милиона души, в крайна сметка отчете 18 000 смъртни случая от Ковид-19. Сръбски официални лица и бизнес лидери многократно щяха да изразяват благодарността си към Китай, включително с гигантски билбордове в столицата с думите "Благодаря, брат Си", препратка към китайския лидер Си Дзинпин.

Изчислена в евро, помощта на Европейския съюз за Сърбия по време на пандемията далеч надхвърля помощта на Китай, но в града, който все още таи дълбоко възмущение от бомбардировките на столицата от страна на НАТО по време на войната за Косово преди две десетилетия, не се появиха билбордове в подкрепа на ЕС.

През есента на 2021 г. пандемията започва да отшумява. Но през декември Сърбия обяви, че с помощта на Китай е превърнала лабораторията в Белград в постоянно съоръжение за генетични тестове. Оборудването беше преместено в покрайнините на столицата, а китайски и сръбски официални лица отново се събраха, за да открият "Сръбския център за секвениране на генома и биоинформатика" - първата лаборатория в страната, специализирана в дешифрирането на цели геноми на хора. Официалните лица заявиха, че оборудването ще бъде китайско, а BGI ще предостави китайски експерти, които да помогнат за създаването на лабораторията и за обучението на нейния персонал.

Лабораторията в Белград поддържа нисък профил. Тя заема малко пространство в прясно боядисана триетажна офис сграда в предимно жилищен район на няколко километра от университетите и търговския център на града. Сръбско знаме и табела обявяват присъствието на лабораторията на сръбски и английски език. В една от последните летни вечери самотен охранител отблъскваше неканените посетители.

Йелена Бегович, сръбски учен, който ръководеше лабораторията през първите две години от нейното съществуване, наскоро беше повишена в Министерството на науката на Сърбия. Тя отхвърли молбата за интервю, а от кабинета ѝ не отговориха на молбата за обиколка на обекта. В публичните си коментари относно промененото предназначение на лабораторията Бегович заяви, че Сърбия е въвела строги стандарти за сигурност и защита на личните данни и е следвала "отговорни" насоки за споделяне на данни.

BGI заяви, че лабораторията е "собственост и се управлява от Сърбия, а не от BGI" и че макар компанията да предоставя оборудване, ноу-хау и обучение, тя "няма достъп до данните". И все пак в прессъобщение на BGI от миналата година изглежда се предполага, че има поне ограничено споразумение за обмен на данни по време на началната фаза на лабораторията в Белград. За да се гарантира контрол на качеството, "местният екип [в Белград] се сравнява с резултатите от секвенирането, които по-утвърден екип на друго място изработва", се казва в съобщението. В Сърбия няма други центрове за секвениране на цели геноми. BGI заяви, че "анонимизирани" биологични проби се споделят с друга лаборатория за целите на валидирането, но след това пробите се унищожават. "Няма споделяне на данни за секвениране на нито един етап", заявиха от компанията.

Малко след откриването на временната лаборатория в Белград Бегович изглежда също така призна, че споделянето на данни с BGI е компонент от партньорството на Сърбия с китайската компания.

"В днешно време информацията понякога е по-ценна от златото", заяви Бегович в отговор на запитване от страна на медиите. "В този смисъл това е и източник на информация за тях по отношение на този регион."

В корпоративните документи на BGI през 2022 г. се признава, че компанията "се е възползвала от възможността" по време на пандемията да "разшири глобалната система за услуги в областта на прецизната медицина" с мрежата си от лаборатории Fire-Eye. В доклада на акционерите лабораториите са посочени сред 350-те чуждестранни партньорства, които осигуряват "усъвършенствани платформи за геномни изследвания и възможности за биоинформатичен анализ в световен мащаб".

"В днешно време информацията понякога е по-ценна от златото. В този смисъл това е и източник на информация за [Китай] по отношение на този регион."

Някои от лабораториите, осигурени от BGI и нейния благотворителен филиал, фондация "Мамут", са били временни: През 2022 г. Саудитска Арабия създаде тестови площадки в Мека преди поклонението Хадж, а етиопските власти инсталираха лаборатория Fire-Eye в терминал на летището в Адис Абеба. Други споразумения изглеждаха по-постоянни, тъй като лабораториите бяха прикрепени към изследователски центрове в Латвия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Сърбия. През март 2023 г. официални лица от ОАЕ обявиха Национална геномна стратегия, която има за цел да картографира ДНК на всеки емиратски гражданин, като използва оборудване за генетично секвениране, доставено от BGI. В прессъобщенията, описващи няколко от чуждестранните партньорства на Групата BGI, те са посочени като истински съвместни предприятия с "50-50" собственост или "стратегическо" сътрудничество в областта на научните изследвания.

Служители на американското разузнаване заявиха в интервюта, че имат ограничена представа за това как BGI обработва ДНК информация, придобита в чужбина, включително дали генетичните данни от лабораториите Fire-Eye в крайна сметка попадат в компютрите на китайските военни или разузнавателни служби.

Това, което се знае, е, че партньорства като лабораториите "Fire-Eye" "са източник на данни за [генетично] секвениране" и че тези данни "са на разположение на Китайската комунистическа партия и Народната освободителна армия", казва американски анализатор, който специализира в политиката на Китай в областта на биотехнологиите. "Генетичната информация", казва анализаторът, "се разглежда от Китай като разузнавателен актив".

Китайското законодателство ясно посочва, че всяка информация, събрана с помощта на машините на BGI, може да бъде достъпна за китайското правителство. Законът за националното разузнаване, приет през 2017 г., предвижда, че китайските фирми и граждани са законово задължени да споделят патентована информация, придобита в чужди държави, когато това бъде поискано. От 2019 г. насам Китай също така преразгледа правната рамка, регулираща собствените му огромни генетични ресурси, като ги определи отново като стратегически национален ресурс и строго ограничи достъпа на чуждестранни субекти по причини, включващи националната сигурност. Съгласно действащото китайско законодателство на чуждестранните субекти е забранено да събират генетичен материал в страната или да пренасят такива ресурси в чужбина.

В Латвия, където дъщерно дружество на BGI е открило местен клон за продажба на услуги по генетично секвениране, служители на националната агенция за сигурност на страната предупредиха клиентите да бъдат предпазливи и да не се влияят от уверенията на компанията за гаранции за неприкосновеност на личните данни.

"Китайските компании от частния сектор са до голяма степен под контрола на китайското правителство и са длъжни да сътрудничат на китайските власти, включително на специалните служби, когато това е необходимо", се казва в изявление на латвийското Бюро за защита на конституцията.

Отказвайки да обсъди конкретните данни за компанията, бюрото заяви: "Дейността на китайските компании в Латвия е свързана с рискове, свързани с разузнаването, поради което тези компании са под вниманието на службите за сигурност."

Дебат за въоръжаването на генома

Групи за граждански свободи са документирали систематични китайски кампании за принудително събиране на биометрични данни от жителите на провинции с голямо население от тибетци и уйгури - две малцинствени групи, които са жертви на организирани китайски репресии. По данни на Human Rights Watch още от 2017 г. полицията е поискала кръвни проби, както и сканиране на ириса на очите и пръстови отпечатъци от всички пълнолетни жители на западната провинция Синдзян в страната. Синдзян е дом на 12 милиона предимно мюсюлмански уйгури. Подобна кампания е започнала през 2020 г. в Тибетския автономен район на страната, съобщава групата.

Кампаниите за събиране на ДНК бяха цитирани от администрациите на Тръмп и Байдън в действията им за включване на китайски биотехнологични компании в черния списък през последните три години. През март на американските компании беше забранено да правят бизнес с две дъщерни дружества на BGI - BGI Research и BGI Tech Solutions - поради възможността за "отклоняване на средства за военните програми на Китай", според изявление на Министерството на търговията - твърдение, което компанията отхвърля. В изявлението си до The Post китайското посолство заяви, че санкциите са "още един пример за това как Съединените щати си измислят оправдания и използват всички средства, за да потискат китайските компании".

Според групите за защита на правата на човека изтъкването на етническите малцинства е умишлено. В ръцете на китайските полицаи биометричните данни са мощен инструмент за идентифициране на хора, считани за потенциални нарушители на реда. ДНК пробите могат да свържат заподозрени с протести или да помогнат на полицията да открие членове на семейството, които могат да бъдат подложени на натиск заради поведението на роднина.

"Това е част от архитектурата на социалния контрол и е много ефективен инструмент за психологически натиск", казва Ив Моро, белгийски компютърен биолог, който пише за злоупотребата с изкуствен интелект и генетични данни от страна на правителствата за наблюдение или репресии. "Независимо дали базата данни за ДНК е ефективна, има страх, който се предизвиква от широкомащабното внедряване на тази технология."

Въоръжените сили на Китай също проявяват засилен интерес към генетичните науки.

Китай твърди, че не разполага с генетично конструирани биологични оръжия и не планира да ги създава. Но видни военни служители публично твърдят, че оръжията на генетична основа са неизбежни.

През 2017 г. в актуализираната версия на авторитетна публикация за военната стратегия на ръководения от Народноосвободителната армия Национален университет по отбрана беше добавен раздел за биологичната война, в който се подчертава значението на "специфични етнически генетични атаки" в бъдещата война - идея, която оттогава се повтаря от няколко китайски военни учени в контекста на възпирането.

"Това може да бъде прецизна, целенасочена атака, която унищожава раса, или конкретна група хора, или конкретен човек; нейната потенциално огромна военна ефективност може да доведе до изключителна паника сред хората", се казва в материал, публикуван в държавните медии през март 2020 г. от Кан Яоуу, доцент в университета. "Тя има високо технологично съдържание, ниска цена и голяма заплаха".

"Генетичната информация се разглежда от Китай като разузнавателен актив".

Дали генетиката може да се превърне в основа за бъдещи оръжия, остава предмет на спекулации. Много експерти смятат, че биологичните оръжия, които подбират мишени въз основа на техния ДНК състав, не са технически осъществими днес и може би няма да бъдат осъществими в продължение на много години, а може би и десетилетия.

В американско проучване от 2021 г., проведено от американски експерти по оръжия, се стига до заключението, че интересът на Пекин към генетичните оръжия се дължи отчасти на схващането, че Китай ще бъде особено уязвим, ако противниците му първи разработят тази технология. В сравнение с други държави - и особено със Съединените щати - населението на Китай е в общи линии хомогенно, като повече от 90 % от хората са етнически китайци хан.

"Изглежда, че Китай осъзнава собствената си уязвимост от генетично насочване", пишат авторите на 2021 г. "Научна оценка на риска от генетични оръжейни системи", публикувана от Центъра за изследване на неразпространението на оръжия "Джеймс Мартин" в Монтерей, Калифорния. В изследването се отбелязва, че военните служители на САЩ също са "загрижени за възможността за генетични оръжия" и са предприели проучвания, включително доклад на Националната академия на науките от 2020 г., за да оценят дали страната е изложена на риск.

Американските служители и експерти признават, че не са сигурни в крайните намерения на Китай. Засега чрез натрупването на големи количества ДНК данни Пекин създава актив, който може да използва в бъдеще - като икономически ресурс или може би по други начини. Целите на компаниите, които придобиват данните, "често удобно и не непременно случайно съвпадат с националните и глобалните цели на Пекин", казва Елза Каня, изследовател, специализиран в китайската военна стратегия и новите технологии, и старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон.

"BGI се позиционира като национален гравитационен център за широкомащабно събиране на национална генетична и геномна информация", каза Кания. "А този вид биоданни се смята - от Китайската комунистическа партия, от Пекин, от китайски компании като BGI - за потенциално стратегически изгоден." /БГНЕС