"Струма" блокирана вече 4-ти час, 6 искания на протестиращите от Бобов дол

Четвърти час продължава блокадата на АМ „Струма“ край Дупница на енергетиците и миньорите от Бобов дол, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


На пътното платно се разположиха пейки, маси, столове, плакати. прочетени бяха шест искания до правителството, съгласувани със синдикатите, както и план за бъдещето на ТЕЦ „Бобов дол“.

В обръщение към представителите на правителството и парламента,

Двата синдиката КТ “Подкрепа” и КНСБ, подкрепени от недоволните в сектор „енергетика“ в ТЕЦ и мини „Бобов дол“ излязоха с 6 искания.

Те ще бъдат подписани и изпратени до всички парламентарно представени партии в Народното събрание.

Исканията на протестиращите са:

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026г., до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони. /БГНЕС