Студенти на ВСУ защитиха блестящо позицията на България в симулацията на ЕС #ConSIMium

Студентите от Варненския свободен университет Димитър Неделчев и Емре Бейзат бяха част от българския отбор, който представи страната ни в Брюксел в организираната от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз симулация #ConSIMium.

Димитър Неделчев влезе в ролята на посланик на България, а Емре Бейзат бе журналист, отразяващ работата на Съвета на Европейския съюз. Тази година студентите водеха дипломатически преговори, свързани с регулациите на ЕС в областта на изкуствния интелект и киберустойчивостта.

Димитър Неделчев и Емре Бейзат

Димитър Неделчев е третокурсник в специалност „Право“ на Варненския свободен университет. Той е възпитаник на ГПЧЕ "Йоан Екзарх" – Варна и владее отлично немски и английски език. В качеството си на посланик на България Димитър Неделчев заяви по време на преговорите: „Възприемането на изкуствения интелект предпазва малкия бизнес, укрепва критичната инфраструктура и засилва усилията срещу тероризма и престъпността“.

Емре Бейзат е първокурсник в „Международен бизнес“, специалност, която изучава на английски език. Той бе сред най-младите представители на студентската общност в симулацията #ConSIMium. Емре е зам.-председател на Студентски съвет на университета.

Журналистическият материал, подготвен от Емре Бейзат за бюлетина на форума бе озаглавен „Отключване на потенциала: Пътуването на България към границата на изкуствения интелект“. В него се казва: „На фона на бързата цифрова трансформация, Европейският съвет подчертава стремежа на Европа към цифров суверенитет, като се стреми към справедливи ползи и стратегическа автономия. България се фокусира върху иновациите в сферата на изкуствения интелект в селското стопанство, като цели да рационализира процесите на малките и средните предприятия, като същевременно насърчава синергията между науката и бизнеса... От решаващо значение е добрата координация, включването на частния сектор и подобряването на управлението на кризи. България стратегически напредва в полето на изкуствения интелект с фокус върху човека, като дава приоритет и на развитието на инфраструктурата, за да подобри своята автономност при навигиране в цифровия пейзаж“.

Българският отбор изтъкна, че има за цел да осигури благоприятни резултати, които са в съответствие с националните интереси, насърчавайки икономическия растеж, стабилността и сътрудничеството, като същевременно защитава суверенитета и автономията.

В рамките на симулацията, студентите се срещнаха с посланик Румен Александров от Постоянното представителство на България в ЕС, както и с други дипломати, които ги запознаха с работата си и им дадоха ценни насоки за представянето им. Студентите имаха възможност да се запознаят и обменят идеи със свои колеги от различни части на Европа.

Димитър и Емре се представиха блестящо в защита на позицията на страната ни. Те работиха заедно с Никол Делчева и Васил Малчев от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и Гергана Цветкова и Емилиян Енчев от ИУ - Варна. Отборът ни бе воден от националния координатор гл. ас. д-р Деница Хинкова.

#ConSIMium е симулационно преживяване в Съвета, в което участват студентски екипи от 27 държави – членки на ЕС. Студентите от всеки национален отбор влизат в ролите на министър-председател, посланик на страната, министър по европейските въпроси, журналисти и експерти. Те участват пряко в симулираните преговори между държавите членки в процеса на вземане на решения на европейско равнище. Събитието се проведе в Дома на Европа в Брюксел, като в нея участваха над 160 младежи от всички страни-членки на ЕС.

ВСУ "Черноризец Храбър" имаше представители и на първото издание на ConSIMium, което се проведе в Брюксел през февруари 2023 г. /БГНЕС