Студентите хореографи от ВСУ „Черноризец Храбър“ ни пренесоха с танца в една красива България

Нестинарки, танци от всички краища на България и легендата за Руфинка потопиха в магията на българския фолклор зрителите на годишния концерт на студентите от специалност „Хореография“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморската ни столица.

„Магията на танца ни пренесе в една много красива страна – България. Нашите студенти представиха българската фолклорна традиция чрез танца“, заяви доц. д-р Мария Кърджиева, научен секретар на катедра „Изкуства“ в университета и прподавател в специалност „Хореография“.

Тя разказа, че студентите са представили на концерта във Фестивалния и конгресен център свои курсови проекти, които са реализирали през цялата учебна година.

В процеса на четиригодишното обучение на студентите от специалност „Хореография“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ придобиват знания във всички аспекти на професията „хореограф“ – творчески, постановъчни, преподавателски и ръководни. Висок е процентът на реализация на възпитаниците на специалността като ръководители на танцови ансамбли, учители в средното образование, изпълнители в танцови формации и ансамбли. Академичният танцов театър на университета е творческата лаборатория, в която студентите, доказали в най-висока степен изпълнителски качества и умения, усъвършенстват танцовите си способности и получават възможност за реализиране на творческите си идеи в реална среда.

Преди месец концерт-спектакълът „Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината от създаването на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, изпълни до краен предел зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна.

Преподавателският колектив, който работи със студентите, бе отличен с едно от най-високите отличия на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Златна лира“. Екипът бе удостоен с почетни плакети на кмета на Община Варна, на Националното представителство на студентските съвети, на Асоциацията на училищата с професионално и разширено обучение по хореография.

Концертите на Академичния танцов театър и на студентите от специалност „Хореография“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ привличат все повече публика не само от Варна и региона, но и от цяла България. /БГНЕС