„Субару” спира единствения си завод в САЩ

Японският автомобилен концерн „Субару” е принуден да преустанови производството в завода си в щата Индияна заради недостиг на полупроводници, съобщи агенция Киодо.

Работата на единствения завод на компанията извън пределите на Япония ще бъде възобновена не по-рано от началото на май.

От 10 до 27 април спря работа заводът на „Субару” в префектура Гумма. Компанията очаква, че това ще доведе до съкращаване на производството през април с около 25 000 автомобила.

Японските автомобилни концерни се сблъскаха със сериозен проблем в началото на годината, свързан с недостига на полупроводници. Това се дължи на рязко нарасналото търсене на тази продукция заради преминаването на много държави към 5G мобилни технологии. В условията на пандемия и увеличаване на дистанционната работа се увеличи и производството на компютри и конзоли за игра, за които също са необходими допълнителни количества полупроводници.

Проблемът се задълбочи и заради пожара през март в завод „Renesas Electronics”, който произвежда 17% от микросхемите на световния пазар. Анализатори на „Nomura Securities” смятат, че това може да доведе до съкращаване на световното производство на автомобили за периода април – юни с около 7% или с 1,6 млн. автомобила. Планираният спад в производството на японски коли е 1,2 млн. Очаква се завод „Renesas Electronics” да възобнови нормалната си работа през май. /БГНЕС, ТАСС

Токио/ Япония