Субсидираните европейски картофи убиват вкусния самоковски картоф

На изходите на град Самоков се продават прочутите самоковски картофи, които се смятат за най-вкусните в България. Производителите се оплакват, че са имали една от най-слабите реколти заради сушата. Ако в предходни години са изкарвали средно по 3,5-5 тона от декар, през 2021 г. – само по около 1 тон, предаде репортер на БГНЕС.

Благой Спасов, търговец и производител

Големият проблем е, че над 50% от картофите, които се продават у нас, са вносни. Това убива родното производство, защото нашите не са конкурентоспособни на цената. Това се дължи на сериозната субсидия, която получават производителите на картофи в ЕС. Ако у нас се дават по 150 лева на декар, в повечето европейски страни получават до 600 лева.

"При такава субсидия те могат да предлагат картофите си и на 10 стотинки, защото субсидията му покрива всички разходи“, сподели пред БГНЕС Благой Спасов, който предлага своята стока на един от изходите на Самоков.

Той разказа, че през тези дни, когато температурите са минусови, хората се страхуват да купуват, защото смятат, че картофите са замръзнали.

„В микробуса имам газова печка и поддържам необходимата температура, не изкарвам навън много чували с картофи и през пет минути ги обръщам“, заяви Спасов.

Той подчерта, че прави всичко възможно, за да предлага качествена стока, въпреки студа. /БГНЕС