Сунак и Тръс един срещу друг в телевизионен дебат в битка за лидерски пост на Торите

Кандидатите за лидер на Консервативната партия на Великобритания Риши Сунак и Лиз Тръс взеха участие в дебат в четвъртък, организиран от Sky News, и бяха изслушани от водещата Кей Бърли и публика, съставена от членове на Консервативната партия.

Двамата кандидати за следващ премиер на Великобритания се редуваха в изказванията си, вместо да се изправят един срещу друг. Членовете на Консервативната партия ще гласуват, за да определят следващия си лидер, който ще стане и следващият министър-председател.

Тръс излезе първа и в нейната реч преобладаваше обратът по отношение на предложението ѝ за обвързване на заплащането в публичния сектор с регионалните разходи - политика, която би довела до по-ниско заплащане на работниците в публичния сектор в по-бедните части на страната.

Член на публиката каза на Тръс, че смята този план за "всъщност доста обиден".

Тръс се придържа към тезата си, че нейната политика е била "погрешно представена" от медиите и че тя няма да продължи с тази политика поради изразените опасения.

По-рано през деня Английската централна банка предупреди, че страната се насочва към най-дългата рецесия след голямата финансова криза и инфлация от над 13 %.

Тръс заяви, че рецесията не е "неизбежна" и че "можем да променим резултата".

Член на аудиторията я оспори заради обещанието ѝ да намали данъците, за да стимулира растежа, като същевременно запази, а в някои случаи и увеличи, публичните разходи.

Членът на аудиторията заяви, че нейната политика "не е разумна от икономическа гледна точка", но Тръс опонира, че "опитът да се балансират сметките преждевременно всъщност е контрапродуктивен".

По отношение на Украйна Тръс заяви, че "би било погрешно да отстъпим каквато и да е територия от името на украинците".

След това дойде ред на Сунак, който заяви, че "разбира се" има мерки, които могат да бъдат предприети, за да се предотврати рецесията.

Той каза, че "овладяването на инфлацията" е най-важната част от това.

"Това, което няма да направя, е да се впусна в теглене на заеми на стойност десетки милиарди лири, да ги запиша в кредитната карта на страната, (и) да поискам от нашите деца и внуци да плащат сметката, защото това не е правилно. Това не е отговорно", каза той, опонирайки на данъчните планове на Тръс.

Един от присъстващите реагира остро на Сунак: "Ти заби нож в Борис заради собствения си интерес", визирайки отиващия си министър-председател Борис Джонсън.

Оставката на Сунак като министър на финансите - втората по влияние длъжност в правителството, постави началото на края на Джонсън, а часове и дни по-късно към него се присъединиха още 60 членове на парламента, които подадоха оставките си от правителството.

"Правителството беше от грешната страна на етичен проблем, който не можех да оправдая", отговори Сунак.

Тръс води с известна преднина във вътрешните анкети сред членовете на Консервативната партия, въпреки че Сунак поведе в първия етап на надпреварата с депутатите от Консервативната партия.

Запитан от член на публиката дали ще се откаже от надпреварата, Сунак отговори: "Бързият отговор е "не" и това е така, защото се боря за нещо, в което наистина вярвам, и разпространявам идеите си из страната."

Сунак също така отрече някога да се е облагодетелствал от офшорни данъчни убежища.

По отношение на Украйна Сунак заяви: "Да, аз съм достатъчно твърд."

Според резултатите от анкета, проведена сред присъстващите зрители, Сунак спечели дебата.

Новият лидер на Консервативната партия, а, съответно, и министър-председател, ще бъде обявен на 5 септември. /БГНЕС, Анадолска агенция

Лондон / Великобритания