Сунак не губи кураж от инерцията на Тръс

Все още е "рано" за прогнози в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания, заяви бившият финансов министър Риши Сунак ден след като проучване на общественото мнение показа, че изостава от съперничката си Лиз Тръс с 34 пункта.

Риши Сунак

Управляващата Консервативна партия избира нов лидер, след като Джонсън беше принуден да обяви оставката си, когато министрите масово подадоха оставка от неговото правителство, позовавайки се на поредица от скандали и грешни стъпки през последните 12 месеца.

Сунак, чиято оставка помогна за падането на Джонсън, и външният министър Тръс са двамата останали кандидати в състезанието. Членовете на партията ще гласуват по пощата през следващите няколко седмици, а победителят ще бъде обявен на 5 септември.

"Все още е рано и очаквам с нетърпение да се срещна с още много от вас през следващите седмици", заяви Сунак в туитър преди началото на кампанията сред членовете на управляващата Консервативна партия.

Победителят в конкурса за лидер на партията ще наследи парламентарното мнозинство и следователно ще стане министър-председател.

Проучване на общественото мнение показа, че външният министър Тръс има преднина от 34 пункта пред Сунак сред членовете на Консервативната партия, а 86 % от тях са заявили пред социологическата агенция YouGov, че са решили как ще гласуват.

Тръс претърпя първата голяма грешка в кампанията си, когато беше принудена да се откаже от едно от най-ярките си обещания ден след обявяването му, след като получи отпор от колегите си консерватори и опозиционните партии.

Тръс изложи плановете си за спестяване на милиарди лири годишно от държавните разходи в обещание, което според опонентите ще изисква намаляване на заплатите на работещите в публичния сектор, включително на медицинските сестри и учителите, извън богатата югоизточна част на Англия.

Сунак се затрудняваше в надпреварата, отчасти поради ролята си в оставката на Джонсън и заради досегашната си работа в правителството.

Като министър на финансите Сунак увеличи данъците, за да плати за държавната помощ, предоставена по време на пандемията COVID-19, и да помогне на британците да субсидират нарастващите сметки за енергия. Това предизвика критики от страна на много активисти в партията с исторически ниски данъци.

Сунак обеща да намали данъците с течение на времето, за да избегне разпалването на инфлацията, но Тръс заяви, че ще действа незабавно, за да намали данъчната тежест. /БГНЕС, Ройтерс