Сунак: Победа на Путин в Украйна ще окуражи другите автократи

Британският министър-председател Риши Сунак призова съюзниците на Киев да удвоят подкрепата си за Украйна, заявявайки, че руската победа там ще насърчи други авторитарни държави, които се противопоставят на Запада, предаде АФП.


„Украйна не е сама и никога няма да бъде сама. Путин може да си мисли, че може да ни надвие, но греши. Ние сме с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Сунак.

„Защото тази война е за правото на Украйна да се защитава и да определя собственото си бъдеще, както и за историческия избор на украинския народ да бъде независима демокрация в сърцето на Европа.

Вашият стремеж към свобода вдъхнови и развълнува британския народ, а за свободните нации по света помощта за Украйна е и инвестиция в нашата собствена колективна сигурност.

Защото ако Путин спечели в Украйна, той няма да спре дотук, а нашите опоненти по света вярват, че нямаме нито търпение, нито ресурси за дълги войни. Така че разколебайте се сега и ще окуражим не само Путин, но и неговите съюзници в Северна Корея, Иран и другаде.

Ето защо Обединеното кралство и свободният свят ще продължат да подкрепят Украйна, както го правим от самото начало на тази война“, добави британският премиер./БГНЕС