Сунак превърна зелените политики в проблем за Великобритания

Някога Обединеното кралство обещаваше да бъде световен лидер в областта на борбата с климатичните промени. Сега Риши Сунак разпалва културна война срещу зелените политики, пише Би Би Си.


Преди по-малко от две години Великобритания се обявяваше за световен лидер в борбата с климатичната криза.

На ключовата конференция за климата COP26 в Глазгоу тогавашният министър-председател Борис Джонсън събра световните лидери, за да постигнат съгласие по историческа резолюция, признаваща ролята на изкопаемите горива за климатичната криза, а покойната кралица Елизабет II заяви в знаменателна реч, че "времето за думи вече премина във време за действие".

Сега нещата изглеждат много различни. Докато правителството на Риши Сунак, изпаднало в затруднение, се приближава към избори, които се очаква да загуби, решимостта сякаш е заменена с разделение.

След десетилетие на междупартиен консенсус по отношение на борбата с климатичната криза експертите се опасяват, че Сунак е определил зелените политики като нов проблем, който може да помогне да се обърне влошеното състояние на партията му.

В понеделник Сунак заяви, че иска да "увеличи максимално" добива на нефт и газ в британската акватория на Северно море, обявявайки разширяване на сондажите за изкопаеми горива, които екологичните групи осъждат.

Този ход последва изявлението на Сунак пред британските шофьори, публикувано във вестник "Телеграф", че той е "на тяхна страна", тъй като разпореди преразглеждане на "антимотористките" квартали с ниско ниво на движение, създадени с цел подобряване на качеството на въздуха в градовете.

Междувременно подигравките към еко-активистите станаха често срещано явление в парламента. В понеделник Сунак защити честата си употреба на самолет или хеликоптер, за да посещава събития в Обединеното кралство - навик, който опозиционните политици често критикуват.

"Това, което правителството изглежда прави, е да използва климата, за да раздели обществото", заяви пред Си Ен Ен Люк Мърфи, заместник-директор по въпросите на енергетиката, климата, жилищното строителство и инфраструктурата в прогресивния мозъчен тръст IPPR. "Изглежда, че в това, което правят, има известна доза политически опортюнизъм".

Малцина очакват новите усилия да спечелят изборите. Но Мърфи, както и много други експерти по климата, се опасява, че има по-широки последици за световния статус на Великобритания.

"При всички недостатъци на правителството на Борис Джонсън, това, което може да се каже, е, че изглежда имаше истински ангажимент към нулевата стойност и към програмата за климата", казва той.

"Оттогава се върнахме назад. В много области на политиката сме в застой", добави Мърфи. "Не мисля, че сега много хора биха сметнали Обединеното кралство за световен лидер (в областта на борбата с климатичните промени)".

Откакто дойде на власт, Сунак се опитва да намери проблеми, които да намерят отклик сред британците и да променят плачевното положение на партията му сред обществото. Малките лодки, с които преминават търсещите убежище, защитата на транссексуалните и други така наречени "културни войни" - всички тези битки се водят охотно от министър-председателя, който по време на първата си лидерска кампания миналата година се зарече да спре "глупостите на будителите".Но на фона на задълбочаващата се криза с разходите за живот и упадъка на британските публични услуги, Сунак не успя да се отърси от все по-лепкавия етикет, който му се лепва - че е пазител на управлявания упадък на Консервативната партия, която управлява от 13 години и е с изчерпани идеи.

Лъч надежда за Сунак обаче донесе неочакваната и малка победа на частичните избори на мястото на Борис Джонсън като депутат от Уксбридж - район в западните покрайнини на Лондон. Гласуването беше доминирано от местната опозиция срещу разширяването на първата в света зона за ниски емисии в Лондон, което даде на местните консерватори рядък шанс да преминат в настъпление./БГНЕС